Ayutthaya - Om Ayutthaya i Thailand

Det sägs om Ayutthaya, som är huvudstad i Thailands centrala provinser, att staden tillhör en av världens största attraktioner. Det är förstås också därför som så många väljer att resa hit för att upptäcka en svunnen tid och värld som fortfarande går att ta på. Staden har många hundra år på nacken, men tyvärr så totalförstördes den under 1700-talet så idag får man nöja sig med att beskåda ruiner som skvallrar om den storhet platsen en gång utstrålade. Det finns en konstform som har fått sitt namn från detta område, och man kan se unika konsthantverk både som lösa föremål och i byggnader och även på trädstammar.

Det centrala läget mellan Kina och Indien gjorde att Ayutthayas läge länge ansågs som idealiskt för handel i regionen. Det finns historiska europeiska beskrivningar och berättelser om Ayutthaya som berättar om en otroligt vacker stad med byggnader av guld och andra häpnadsväckande byggnadsverk. Med omkring 80 km till Bangkok så kan man helt klart göra en enkel dagsutflykt till orten om man inte vill sova över för att ta lite längre tid på sig att upptäcka ruinerna och lära sig mer om deras speciella bakgrund.

Thailand, Ayutthaya Tempel Ayutthaya, Thailand
 

Så kommer du till Ayutthaya

Det finns flera olika sätt att ta sig till denna stad på. Numera så är det enkelt att resa i Thailand eftersom infrastrukturen bjuder på många olika sätt att ta sig fram på och det finns ett vägnät som faktiskt fungerar riktigt bra. Det som kan anses vara det finaste sättet att ta sig fram till den anrika staden på är att åka tåg. Man kan se så mycket på vägen och resan från Bangkoks centrala tågstation tar inte mer än 2,5 timmar. Om du reser i tredje klass så kan det dessutom bli löjligt billigt och man behöver inte boka plats i förväg. Med tåget kommer man inte hela vägen fram till staden, men det går färjor med jämna mellan jämna mellanrum så man är snabbt framme.

Bussar går minst varje halvtimme från Bangkoks norra bussterminal. Man får dock var uppmärksam om att den allra sista går omkring 18.00 på kvällen. Med bussen så kommer man fram snabbare än med tåget, men man får räkna med köer och många stopp som gör att det ändå kan ta omkring 2 timmar att komma fram. Det finns även minibussar som man kan hoppa på. De är riktigt snabba men kostar lite mer än vanliga bussar. Vill du uppleva resan på floden från Bangkok så ska du förstås åka båt. Det är bara turister som kan åka med dessa båtturer som dessutom måste bokas i förväg. Det finns till och med båtar där man kan övernatta för ett spännande äventyr.

Thailand, Ayutthaya Ayutthaya in Thailand
 

Kulturella upplevelser

Eftersom staden har en så rik historia så råder det ingen brist på ruiner och monument att besöka. Du kommer antagligen inte att hinna med allt och det särskilt om du bara gör en dagsutflykt. Därför bör du läsa på mer om Ayutthaya innan du ens åker till Thailand för att förbereda dig på det som verkar vara intressantast och sedan satsa på detta. Det ska dock nämnas att enkla promenader också ger tillräckligt med kulturella intryck och spännande upplevelser så det är inte så att man absolut måste planera sitt besök in i minsta detalj för att det ska bli lyckat. Investera i en guide som kan berätta om historien på plats för en levande upplevelse som du alltid kommer att komma ihåg.

Wat Phra Mahathat är templet där du får se en massa buddastatyer utan huvuden. En påminnelse om Burmas våldsamma intåg och en annorlunda upplevelse. Många av templen är i så pass gott skick att du kan se och uppleva hur de måste ha varit för flera hundra år sedan. Det största templet är Wat Phra Si Sanphet som öppnar tidigt på morgonen och stänger omkring 18.00. Här får man betala inträde men det kan det verkligen vara värt. Det finns även gott om museum att besöka. Det här kan vara extra skönt om vädret utanför inte är så passande för långa promenader. För mer om platsens historia så kan man besöka Ayutthaya Historical Study Centre. Faktum är att detta är ett bra ställe att börja på så att man redan har ett hum om platsens långa historia. Ett annat spännande museum är Baan Hollanda som berättar mer om holländarna som interagerade med Siameserna under 1600-talet.

Boende och mat

Det är nästan alltid fuktigt och varmt och därför ska man se till att få fatt i ett behagligt boende. Luftkonditionering kan bli ett måste så ta noga reda på det som erbjuds innan du bokar om det inte handlar om en enkel dagsutflykt. Det ska nämnas att det finns flera intressanta områden runtom denna ö så man kan helt klart bo på ön och sedan resa omkring för att till exempel se på historiska lämningar från portugisiska, japanska och holländska samhällen. Välj boende i enlighet med din budget och dra nytta av bekväma gästhus som det finns gott om. Du kan också dricka och äta gott för en billig peng. Maten är lokal och mycket fräsch. Överlag så kan man säga om Ayutthaya att det är ett säkert resmål, förutom lite vildhundar och en och annan ficktjuv så finns det inte mycket att oroa sig för under ett besök till denna historiska thailändska ö.

Upphovsrätt © 2024 ThailandGuide24.se - Med ensam rätt. Siam Sunflower Co., Ltd. Webbkarta