Chiang Rai - Allt om Chiang Rai i Thailand

Chiang Rai är den stad i Thailand som ligger längst upp i norr. Det här anses vara en av de platser i Thailand där man fortfarande kan få uppleva livet och naturen så som det var innan turismen kom igång. Det tar omkring en timmes tid att flyga hit från Bangkok och då man ser ut genom fönstret så kan man beskåda de fält, berg och djungel som omger staden. Här finns även en flod där man kan ge sig ut på spännande utflykter. Den kultur man finner i Chiang Rai idag är påverkad av den historiska immigrationen från Kina. Det här är en alldeles unik kultur där det finns många legender och berättelser som man kan upptäcka då man kommer på besök.

Trots att det finns så mycket att se och uppleva i denna stad så är det många som bara kommer på genomresa till Laos. Här kan man nämligen byta buss för vidare resa till Laos. Med tanke på detta så kan denna plats lätt kombineras med resor som fortsätter till andra spännande ställen i regionen. Man kan också göra en snabb utflykt från Bangkok med hjälp av regelbundna flygavgångar.

Thailand, Chiang Rai
 

Boende och resa

Det är enkelt att hitta den typ av boende som passar din resebudget bäst. Du kan bo på lyxhotell eller välja enklare alternativ. Det hela beror förstås lite på hur länge du har tänkt stanna. För någon natt för en genomresa så kanske man inte behöver mer än ett säkert rum med säng och badrum men för flera dagar så kan de lyxigare alternativen vara väl värda att se närmre på. Om man vill ta sig hit från Bangkok så är flyg förstås att rekommendera men det finns även bussturer som tar cirka 11 timmar. Om man är nyfiken på landskapet och inte har små barn med sig så kan bussresan vara en mycket unik och lärorik upplevelse. Eftersom staden är så pass liten så kan man ta sig omkring till fots eller använda sig av moppe eller cykel. Många kommer hit just för att vandra upp i bergen och man kan bege sig på turer som pågår i flera dagar med övernattningar på vägen.

Floden

Man kan inte tala om Chiang Rai utan att nämna floden Mae Kong som för samman folk från Laos och Thailand. Vattnet i floden kommer från Himalaya och det håller en kall temperatur även under de varma årstiderna. Vattnet tar sig igenom Kina, Burma, Laos, Thailand, Kambodja och Vietnam. Mae Kong floden är omkring 4900 kilometer lång. När man beger sig med båt till Laos sidan av floden så får man ett litet papper med stämpel som betyder att man kan shoppa tax free på marknader. Här bjuds det på alla möjliga slags varor. Du kan finna allt från whiskey med preserverad orm till moderna märkesväskor.

Chiang Rai in Thailand Thailand, Chiang Rai Chiang Rai - Thailand
 

Aktiviteter

Vill man ge sig ut på vandring i bergen så kan man snabbt ordna det med en av alla resebutiker som finns i staden. Dessa ligger inom samma område så du kan jämföra priser och pruta lite för att få det allra bästa erbjudandet. Vandringarna ordnas med hjälp av jeepar och annat som man behöver för att komma iväg. På vägen så får du möta människor som bor i små samhällen uppe i bergen. Ju längre upp i bergen du kommer, desto mer autentiska vyer. Det finns de som säger att de stammar som bor närmre staden inte längre lever på sitt ursprungliga vis. Även om en del byar och samhällen präglas av turistnäringen så är detta en annorlunda upplevelse där du får ta del av kulturer som är långt, långt från svensk tradition och historia.

Hilltribe Museum erbjuder en hel del information om de olika stammarna. Här kan du även se deras traditionella hantverk och lära dig mer om deras kulturer. Det kan vara väl värt att besöka museet innan du ger dig ut på en vandring för bättre förståelse av det du kommer att se. Under vandringar så kan man få syn på det unika djurlivet men det gäller förstås att röra sig tyst. Då man åker longtail båt på floden så är det sällan som man får se djurliv eftersom detta är rätt bullriga resor. Det är dock mycket spännande att ge sig ut på resa på floden vilket man kan göra i kombination med en vandring uppför bergen.

Mellan oktober och februari så är det svalt och skönt i Chiang Rai. Det här är den bästa tiden att åka för vandringar. Då det regnar under tidig höst så kan det bli väl dimmigt och ibland så uppstår det översvämningar. Mellan mars och maj är det riktigt varmt och då kanske det kan vara lite jobbigt att ge sig ut på vandringar även om det är fullt möjligt.

 
Upphovsrätt © 2024 ThailandGuide24.se - Med ensam rätt. Siam Sunflower Co., Ltd. Webbkarta