Helgdagar och högtider i Thailand

Stora helgdagar i Thailand som Kinesiska nyåret, Songkran, Loy Kratong, Jul och Nyår kan hotell, flyg, bussar, tåg och båtar bli fullbokade. Även andra länders skolledighet, storhelger och semestertider runt om i världen kan orsaka svårigheter att få önskade hotell och transportmedel. Så försök vara ute i god tid när du planerar semestern.

Som turist är man välkommen att delta i firandet av högtider och festivaler. Och under Songkran sprutas det vatten, läs mer nedan i texten. Lokala festivaler finns på respektive destination eller ort på ThailandGuide24. OBS! Vi har inte tagit med alla högtider och festivaler i Thailand.

Songkran i Thailand
 

Nyårsdagen 1 Januari

Kinesiska nyåret

Kinesiska nyåret i Thailand firas januari/februari av de Thailändska folket av kinesisk härkomst. Svårt med hotell och transport denna vecka.

Datumen nedan är startdatum för firandet:

 • 22 jan – Söndag 2023
 • 10 februari – Lördag 2024
 • 29 januari – Onsdag 2025
 • 17 februari – Tisdag 2026

Chakri 6 April

Thailändsk helgdag som firar grundandet av Thai Royal Chakri dynastin för mer än två hundra år sedan

Songkran

Songkran vattenfestivalen (Thailändska nyåret) startar 13 April och pågår nästan en vecka. Songkran är den berömda festivalen där man sprutar vatten på alla, från barn till gamla och även poliser. Ingen går säker, spruta vatten pågår normalt en till två dagar. Speciellt transport och boende kan bli fullt denna vecka. Boka i god tid och ta med mycket torra kläder. För Chiang Mai gäller lite andra regler, där sprutas vatten en hel vecka, med andra ord blir man oftast blöt så fort man sätter foten utanför hotellet eller taxin.

www.songkran.se kan du läsa mer om vattenfestivalen och andra firanden i Sydostasien.

Arbetarens dag 1 Maj

Dom flesta statliga företag och banker håller stängt. Och vissa privata företag kan stängas.

Coronation dagen 5 Maj

Detta firar kröningen av den vördade och lång som serverar Thailändsk monark, Hans Majestät Konungen Bhumipol.

Visaka Bucha

Visaka Bucha hålls på fullmånen i den sjätte månaden i den Thailändska mån kalendern, firar Visaka Bucha födelse, upplysning och död av Buddha.

Asana Bucha och Wan Khao Pansa

Detta firar den första dagen när munkar skall återvända till sina tempel. Den hålls på fullmånen i den åttonde lunar månaden.

H.M. Drottningens födelsedag 12 Augusti

Hennes Majestät Drottning Sikrits födelsedag är också Mors dag. Varuhus och restauranger är ofta fulla av familjer på den här thailändska helgdagen

Chulalongkorn dagen 23 Oktober

Den mycket anrika kung Chulalongkorn var en modernisering av monark som krediteras med att rädda Thailand från europeisk dominans. Hans bild framträder ofta i butiker och affärsrörelser, presenterad intill kungliga familjen.

Loy Krathong

Loy Krathong är den vackra och berömda festivalen av tända ljus, när ljus och rökelse (Krathong) läggs ner i vattnet som små blom dekorerade båtar och varmluftsballonger stiger till skyn. Loy Kratong är inte en officiell helgdag, men ändå en hektisk period, speciellt i Chiang Mai, Ayutthaya och Sukhothai där firandet äger rum under flera dagar. Firandet hålls i hela Thailand, städer som Bangkok, Phuket, Pattaya, Koh Samui att nämna några få orter, oftast bara en kväll.

Loy betyder flyta och krathong är dekorerad trä med bananblad, stearinljus (dekorationerna kan skilja lite mellan olika platser) den här dagen är en av Thailands viktigaste dagar i kalendern. Det inträffar när det är fullmåne i tolfte lunar månaden, när vatten överflödar floder och kanaler.

År/datum för de kommande åren:

 • 2022 - 9 November onsdag
 • 2023 - 28 November tisdag
 • 2024 - 16 November lördag
 • 2025 - 6 November torsdag
 • 2026 - 25 November onsdag
 • 2027 - 14 November söndag
 • 2028 - 2 November torsdag
 • 2029 - 21 November onsdag
 • 2030 - 10 November söndag

Rama IX födelsedag 5 December

Rama IX Bhumipol födelsedag, är också Fars dag i Thailand.

Konstitutionen dag, 10 December

Denna dag firar antagandet av konstitutionell monarki i Thailand 1932.

Julafton 24 December

Juldagen 25 December. Julen är inte en officiell helgdag, men många hotell, varuhus, restauranger firar runt om i hela Thailand. Julgranar och dekorationer kommer att finnas överallt och kyrkorna i hela kungariket kommer att vara öppen för gudstjänster. Resenärer och utlänningar som vistas kan oftast hitta en traditionell julmiddag på många restauranger och pubar i lite större turistorter. Vissa länder firar 24 december och andra 25 kolla vad som gäller på din ort.

Nyårsafton 31 December, Nyårsafton samt Nyårsdagen är allmän helgdag i Thailand.

Upphovsrätt © 2024 ThailandGuide24.se - Med ensam rätt. Siam Sunflower Co., Ltd. Webbkarta