Isaan - Allt om provinsen Isaan i Thailand

Om du är intresserad av en del av Thailand som inte är så packad med turister så är Isaan den region du bör ser närmre på. Här finns det inga stränder eftersom området som ligger i nordöstra Thailand inte har några kuster. Här finns det många mindre städer och byar som ligger bland berg och kullar. Kulturen är mångfasetterad med influenser från Thailand, Laos och Kambodja. Som turist så kan man inte räkna med stora turistanläggningar, men det är inte svårt att ta sig fram och finna husrum.

Thailand - Isaan Isaan i Thailand
 

Städer

Det är oftast backpackers och äventyrare som tar sig till Isaan eftersom detta inte är ett område med den typ av bekvämligheter som barnfamiljer kan tänkas behöva. Då du kommer hit så vill du antagligen se så många platser som möjligt och kanske bara spendera en natt eller två i varje by. Här är några av Isaans städer som bjuder på olika sevärdheter och en autentisk thailändsk miljö.

Khon Kaen

Hit kommer man med Mittraphap Road som också kallas för Route 2. Här finns det stor kunskap om silkesproduktion och man har även ett universitet i staden så du kan räkna med att kunna ta dig fram på engelska.

Loei

Det här är en plats för vinproduktion. Platsen är känd för alla kullar och berg som omger den. Här är du även alldeles vid Mekong floden.

Nakhon Phanom

Det här är en intressant stad som ligger på gränsen till Laos vid Mekong floden. Här är det Laos kultur som dominerar.

Nakhon Ratchasima

Detta är Isaans huvudstad. Den sjuder av liv och aktiviteter och är ett måste för den som besöker regionen.

Nong Khai

Staden omges av Mekong dalens vackra omgivningar.

Roi Et

Världens största Budda-symbol finns i denna stad. Den kallas för Phra Phuttha Rattana Mongkhon.

Surin

Här finner du Khmertempel samt en årlig elefantparad.

Udon Thani

Den här byn är mest känd för de arkeologiska utgrävningarna vid Ban Chiang.

Thailand - Isan Isaan i Thailand
 

Resa och boende

Några av dessa städer kan nås med flyg från Bangkok men annars så får man använda sig av lokala transporter för att ta sig mellan de olika byarna. Det finns busslinjer som går kors och tvärs i regionen och de har regelbundna avgångar. Buss är det billigaste alternativet men i de fall då man kan åka tåg så kan detta rekommenderas som ett bekvämt och spännande färdsätt. Boende går att ordna i förväg och det kan vara bra att göra om man inte tänkt sig backpacker resa helt utan planer för var man ska sova. Det finns alternativ för övernattningar i de flesta byar men tänk på att du inte alltid kan räkna med högsta komfort eftersom detta inte är en region som präglats av turist på samma sätt som andra delar av Thailand.

Mat och dryck

Maten i denna region skiljer sig en hel del från det som erbjuds i centrala Thailand. Här är man mycket influerade av Laos kultur och traditioner. En vanligt förekommande maträtt är Som Tam som är en kryddstark sallad som man gör med papaya som inte har mognat. I Thailand så äter man gärna den här rätten med torkade räkor men i Isaan så serveras den med konserverad krabba eller fisk. Annars äter man förstås mycket kyckling och ris och det serveras även kallskuret kött samt sallader med citrusfrukter och mintblad som kallas för Larb. Förbered dig på mat som är mycket kryddstark! Man kan också dricka kryddstarkt. Kombinationen av apelsinjuice, rom och chili är mycket populär och något som du som turist givetvis kommer att få testa om du vågar.

Aktiviteter och utflykter

När man åker till detta område så är det intrycken som är det allra viktigaste. Bara att se byar och lokalbefolkningen är en upplevelse som man aldrig glömmer. Du kommer även att kunna se unika statyer som de märkliga Sala Kaew Ku statyerna i Nong Khai. Det finns även tempel och i Chiang Khan så kan du besöka ett tempel som finns inuti ett berg, eller varför inte templet i Si Saket som är byggt av ölflaskor? Khmertemplen i Phanom Rung historiska park är också intressanta och vackra att beskåda. I Phimai historiska park så finns det ännu mer arkitektur från den Khmerska traditionen. I Khao Yai nationalpark så kan du se vattenfall och den unika floran som kännetecknar regionen. Det är minst sagt spännande att resa till Isaan men planera resan väl för att få se och uppleva så mycket som möjligt. Många undrar om det är farligt att resa i norra Thailand. Man ska helt klart vara medveten om att de delar av Isaan som gränsar till Kambodja i närheten av Preah Vihear kan vara farliga att vistas i. Då thailändare och Khmer soldater ryker ihop så är det ingen som bryr sig om en turist kommer emellan. Det gäller alltså att noga ta reda på var man bör resa för att slippa hamna i obehagliga situationer.

Upphovsrätt © 2024 ThailandGuide24.se - Med ensam rätt. Siam Sunflower Co., Ltd. Webbkarta