Khao Sok - Om Khao Sok i Thailand

Allt du vill veta om Khao Sok får inte plats på en vanlig hemsida. Det här är en av Thailands mest fascinerande regioner, särskilt för den som är intresserad av djurliv och fauna. Den 22 december, 1980, så blev detta område Thailands 22:a nationalpark. Här ingår delar av skogarna Khlong Yee och Khlong Pra Sang som är unika regnskogar med djur som man inte ser på andra håll i världen. Parken ligger på fastlandet alldeles i närheten av Phuket, Krabi, Koh Samui och Khao Lak så det är inte svårt att ta sig hit för en dags utflykt. Den som vill uppleva något annorlunda kan ta sig till Cheow Larn Lake som er bjuder flottehus som flyter på vattnet och tältliv som kommer så nära lyx som det går när man är ute i naturen.

Khao Sok in Thailand Thailand, Khao Sok
 

Ta dig dit

Du har kanske hört om Khao Sok som platsen med magiska klippor som sticker rätt upp ur vattnet. Det här är bergformationer som du kommer att få se då du närmar dig området med båt. Om du åker hit från Bangkok så är det flyg som gäller till Surat Thanis flygplats. Man kan även ta sig med tåg till denna stad. Det kan dock vara svårt att få fatt i biljetter till denna tåglinje som nästan alltid är fullbokad. Från Surat Thani så går det hela tiden bussar till parken så det spelar ingen roll när man kommer fram.

Den som inte har något emot att sova på en buss kan också dra nytta av en nattbuss som går från Bangkok. Det kan bli ett mycket ekonomiskt alternativ. Det finns också busslinjer från Phuket och Khao Lak. Från Phuket tar resan cirka 4 timmar och från Khao Lak så gäller hälften. Busslinjen går via Takua Pa där det finns en marknad som man kan ta en paus vid. Från Krabi kan man hoppa på en mini-bus som tar cirka 3 timmar på sig att nå Khao Soks äventyr. Det finns även linjer från Koh Lanta, Koh Jum och Koh Phi Phi.

Thailand, Khao Sok Khao Sok in Thailand
 

Aktiviteter

Man kan själv utforma sin utflykt och skriva sin egen berättelse om Khao Sok. Förutom otroliga möten med vilda djur och underbara naturliga miljöer så finns det även aktiviteter som är sportiga och spännande. Vad sägs om att åka forsränning mitt ute i regnskogen? Ett annat roligt sätt att ta sig fram på är med kajak. De flesta utflykter inkluderar mat och dryck och någon form av boende då man ska övernatta. Om du ger dig ut på en arrangerad vandring så behöver du aldrig oroa dig för att sitta i djungeln utan tak över huvudet!

Vandringar in i djungeln är mycket speciella. Det finns grottor med tempel och hemliga platser där man kan få skåda unika plantor och djurarter. Det är bäst att ge sig av med en kunnig guide som kan parken och som även kan förklara vad det är man ser och ge mer bakgrund. Tidsmässigt så räcker det bra med några timmar i parken, men det är verkligen en rekommendation att testa övernattning i ett hus på flotte.

Tips och råd

Visst kan man ta med sig lite äldre barn då man besöker denna nationalpark men det är viktigt att de orkar gå och att de är simkunniga. Det finns partier som kräver god fysik men man kan alltid avtala med en guide precis hur utflykten ska gå till så att man slipper jobbiga överraskningar med platser som man inte vågar ta sig igenom. Det finns inga lyxhotell på plats så man måste vara beredd på campingliv om man vill övernatta i parken. En smart idé kan vara att börja med att besöka elefanterna för att sedan bege sig med kanot nedför Sok floden. Ta med solskydd och även någon form av hatt för att skydda huvudsaken.

För golfare finns en utmanande 18-hålsbana i området Rajjaprabha Dam Golf Course, massor av vatten och natur, nära till den imponerade dammen, väl värt ett besök, om har lite tid över.

Om du är nyfiken på Rafflesia blomman så ska du komma till parken under januari och februari då den blommar upp. Man kan ganska lätt finna dessa blomster genom att vandra själv eller genom att få hjälp av en guide. Om du paddlar fram till Chiew Lan sjön så kan du få åka bambuflotte in i droppstensgrottor som finns i närheten. Ett besök i dessa grottor kan även anordnas på andra sätt och är verkligen att rekommendera. För att få se så många vilda djur som möjligt så ska du gå upp med solen. Det är nämligen då de flesta av djuren är som mest aktiva. Glöm inte att ta med dig kameran så att du kan berätta om Khao Sok och bevisa din historia med bilder och film.

Upphovsrätt © 2024 ThailandGuide24.se - Med ensam rätt. Siam Sunflower Co., Ltd. Webbkarta