Koh Yao Noi och Koh Yao Yai - Om

Koh Yao Yai och Koh Yao Noi är två systeröar mitt i Phang Nga Bay i Thailand, ungefär halvvägs mellan de stora stranddestinationerna Krabi och Phuket. Till skillnad från dessa två populära destinationer drar Koh Yao Yai och Koh Yao Noi emellertid bara en bråkdel av de besökare som de andra två får.

De två öarna är relativt outvecklade och erbjuder ett lugnt och avslappnat alternativ till liv och rörelse från andra stranddestinationer i Thailand. Dessa är landsbygdsöar, hem för stränder och blått vatten lika spektakulära som överallt annars i Thailand, men med mer fokus på ekoturism och hållbar utveckling. Förutom restauranger, butiker, boende och livsmedelsbutiker så finns det inte många anläggningar på öarna, vilket bidrar till att få den där ”bort-från-allt”-upplevelsen som lockar människor till Koh Yao-öarna.

Koh Yao Yai

Koh Yao Yai är den största av de två öarna, men är den minst utvecklade. Anledningen till denna långsamma utveckling, som absolut är bra, finns det i mentaliteten hos den mestadels muslimska befolkningen på ön, människor som är ganska nöjda med en långsammare livstakt. Fiske och jordbruk är fortfarande den viktigaste ekonomiska verksamheten, även om det faktiskt finns flera orter och pensionat på ön.

Den enkla livsstilen på Koh Yao Yai är det perfekta motgiftet mot det stressiga och oroande livet för många västerlänningar. En vistelse på ön bromsar människor, låter dem koppla av och ladda batterierna. Populära aktiviteter inkluderar att utforska den frodiga interiören och besöka gummiplantager, sola på sandstränderna, cykla, köra motorcyklar, simma, snorkla och dyka.

Koh Yao Noi

Trots att Koh Yao Noi är den mest utvecklade ön, är den fortfarande extremt tyst och landsbygden jämförs med andra thailändska stranddestinationer. Utvecklingen kommer dock att fortsätta här, men det kommer att ta lång, lång tid innan den har tagit sig upp till, säg Phukets standard och fartfylldhet - om den någonsin gör det.

Koh Yao Noi har vunnit ett par priser tidigare för sitt underbara och miljövänliga program som erbjuds av lokalbefolkningen. Till och med de avancerade orterna på ön är kända för sitt fokus på miljövänliga boende och tjänster. Förutom på orterna, som kan vara dyra, finns det också gott om budgetboende i form av bungalows och pensionat.

Höjdpunkter på Koh Yao Noi inkluderar landsbygdens landskap som består av blomstrande ängar, risfält, gummiplantager, kokosnötslundar och vita sandstränder; aktiviteter som simning, kajakpaddling, dykning, snorkling och vandring; njuta av thailändsk massage; delta i en Muay Thai-match; och utöva yoga.

Komma dit

Färjor pendlar dagligen mellan Phuket på Koh Yao-öarna. Resan tar ungefär en timme en väg. Från Krabi finns det också färjor till båda öarna.

 

Upphovsrätt © 2024 ThailandGuide24.se - Med ensam rätt. Siam Sunflower Co., Ltd. Webbkarta