Mae Hong Son - Om Mae Hong Son i Thailand

Du har kanske hört om Mae Hong Son som en otroligt kulturell stad i Thailand, och visst är det så att man här kommer nära inpå en kultur som är långt från det som vi är vana vid i Sverige. På vägen till Mae Hong Son så kan man stanna vid olika byar där det erbjuds unika keramik-produkter som tillverkas på samma sätt som har varit fallet under hundratals år. Inte långt från Chiang Mai men över 800 km från Bangkok så ligger denna stad mellan berg som man kan ge sig ut och vandra i. I staden finns den lilla sjön Jong Kham som man kan njuta av på olika sätt.

 Mae Hong Son, Thailand Thailand,  Mae Hong Son
 

Ta dig hit

Mae Hong Son ligger i norra Thailand och man kan ta sig hit med flyg, tåg eller buss. Flygen från Chiang Mai tar bara någon halvtimme och är mycket smidiga. Man ska även kunna flyga direkt från Bangkok men det här är något att ta reda på i god tid så att man inte spiller tid när man väl är på plats och är redo att ge sig ut på upptäcksfärd. Med bil tar det längre tid att komma fram men det finns gott om alternativ vad gäller vägar. Om du ska hyra bil och köra själv från Chiang Mai så är den lättaste vägen route 108 även om den är lite längre än route 1095. Man får en lång väg att köra från Bangkok, men det går förstås att dela in resan i delar och kanske övernatta i Chiang Mai.

Det är också enkelt att komma fram med olika busslinjer. Välj vanlig buss eller minibuss och räkna med många timmars resa genom ett sceniskt landskap. Från Bangkok kan man ta den typ av buss som man sover över natten på. Tåget kan man också sova på men den tågstation som ligger närmast finns i Chiang Mai så då måste man ändå åka sista biten med bil, buss eller flyg. När du väl har kommit fram så är det gångavstånd till de flesta adresser. Du kan även hyra en cykel om du vill ta dig fram på ett snabbare sätt.

Upptäcka och se

Till att börja med så kan du enbart promenera omkring i staden. Att gå runt den lilla sjön är både avslappnande och intressant. Platsen är verkligen unik så ta dig tid till att bara vara och insupa atmosfären. Många kommer till denna stad för att ge sig vidare på vandring i den omkringliggande bergsterrängen. Ute i bergen så kan man besöka byar där det bor folk som lever precis som de alltid har gjort. Nu är det förstås så att ständiga besök av turister har förändrat en del av livstilen, men du kommer fortfarande att kunna se hur olika stammar lever och klär sig på ett högst intressant och annorlunda vis. Det finns turistbyråer på plats som kan erbjuda vandringar som är med eller utan övernattning.

I gränslandet mellan Thailand och Burma så finner vi Thampla som är en nationalpark med vattenfall. Här kan du klättra upp på toppar som når nära 2000 meter för att uppleva en oslagbar utsikt. När du ändå befinner dig i regionen så kan du besöka en fiskgrotta som ligger omkring 18 km från Mae Hong Sons centrum. Det här är en grotta som ligger halvt i vattnet och som drar till sig en massa Pluang Hin fisk. Det som är så märkligt är att enbart en mindre del av de fiskstim som simmar in kommer ut igen. Ett modernt mysterium som du kan ta en nära titt på.

Det finns fler vattenfall att besöka och ett av dessa är det berömda Pha Sua vattenfallet. Det erbjuder trevliga promenadstråk som sträcker sig genom 6 olika nivåer. Det är särskilt spännande att komma under regnsäsongen då vattnet rör sig med otrolig kraft vilket skapar en spektakulär synupplevelse.

 Mae Hong Son i Thailand Thailand,  Mae Hong Son
 

Byar och hantverk

Det finns gott om mindre byar runt om Mae Hong Son. Dessa kan du besöka dels för att se hur folk lever på annorlunda sätt och dels för att handla unika konsthantverk. På vägen till Ban Rak Thai som ligger nära gränsen till Myanmar så kan du besöka Shanbyn Pang Ung som erbjuder en alldeles särskild upplevelse. En populär väg att vandra är Mae Hong Son Loop som startar i och återvänder till Chiang Mai.

Boende och underhållning

Det finns gott om budgetboende i staden och omkring sjön. Du kan alltid finna ett rum på hotell eller på enklare vandrarhem. När du blir hungrig så är det bara att besöka någon av de restauranger som finns i staden eller längs vägarna som leder ut till de omkringliggande byarna. Ett besök på stadens marknad kan också bli till en kulinarisk upplevelse med traditionell mat från Thailand och Burma. Om du har bokat boende med något av hotellen så kan det vara bra att ringa innan du dyker upp för att undvika dubbelbokningar som ibland uppstår. Den som reser till norra Thailand bör verkligen se till att lära sig mer om Mae Hong Son för att få ut det mesta möjliga av ett besök.

Upphovsrätt © 2024 ThailandGuide24.se - Med ensam rätt. Siam Sunflower Co., Ltd. Webbkarta