Phang Nga - Om Phang Nga i Thailand

Om Phang Nga verkar som ett intressant resmål så har det säkert att göra med att det här är ett av de vackraste områden som finns i Thailand. Området ligger i en kustprovins i Andamansjön där öar och urskogar erbjuder en magnifik upplevelse av orörd natur. Här är det vackert både under och ovan ytan, och som turist så får man uppleva den värme och vänskap som det thailändska folket är så känt för. Phan Nga är idag namnet både på provinsen och på huvudstaden som en gång kallades för Kraphu Nga. Befolkningen i området är blandad och det finns buddister, muslimer, thai-kineser, och även ett slags vandrarfolk som är unikt för platsen och som kallas för Moken Sea Gypsies. Huvudreligionen är islam, men trots de olika kulturerna och religionerna så är området mycket fridfullt.

 Phang Nga, Thailand Thailand,  Phang Nga
 

Alltid något att fira

Det man snart upptäcker om Phang Nga är att det här alltid finns något att fira. När det nu är så gott om olika religioner och kulturer så är det ju även så att man alltid har någon särskild högtid på gång. Många talar engelska, men det finns också grupper som inte har mycket med turister att göra och som talar intressanta lokala dialekter och språk. Som turist så kan man få se de här kulturerna på närmre håll men det förekommer även en del klagomål till exempel från Moken kulturen som upplever att deras by har blivit något av en utställning för nyfikna turister. Det här får man förstås tänka på. Ska man vara med i firandet av någon högtid, eller se närmre på en främmande kultur, så är det viktigt att man gör detta på ett respektfullt sätt så att festen förblir autentisk och avslappnad och inte blir till någon slags kulturpark där man ska se de annorlunda människorna underhålla gästerna.

Ta dig hit

Man kan komma fram till Phang Gnas underbara värld på olika sätt. Det finns ingen lokal flygplats så med flyg så får man först ta sig till Krabi eller Puket för att sedan åka vidare med bil eller båt. Bil från Bangkok är en lång resa som tar minst 12 timmar. Vägen är dock smidig så om man vill ha en verklig thailändsk roadtrip så kan detta vara ett bra alternativ. Med tåg kan man ta sig till Surat Thani för att sedan åka de sista 2 timmarna med buss. Busslinjer finns det gott om och de flesta går under dagtid. De flesta bussarna är bekväma med luftkonditionering så att man sitter skönt på vägen till semesterparadiset. På bussen kan man även få hjälp med lite guidning och kartor och annat som man kan behöva när man väl har kommit fram.

När du väl har kommit fram så kan du ta dig runt med songthaew eller själv hyra en motorcykel eller bil. Beroende på var du kommer att bo så kanske det blir läge att anställa en chaufför för speciella endagsutflykter. Det bästa är att ta kontakt med en lokal resebyrå för att se på de utflykter som kan arrangeras och för att ordna med säkra och smidiga transporter.

Phang Nga i Thailand Thailand,  Phang Nga
 

Se och göra

Det finns förstås mycket att se i och runt om Phang Nga. Till att börja med så kanske du mest vill koppla av och njuta av de vackra stränderna där man kan bada och snorkla i glasklart vatten. För att slappna av ännu mer så kan du få Spa behandlingar och massage av högsta klass. Det finns gott om kroppsvård i området och det här är något som du bör unna dig och dina kära. Man kan alltid hitta fina snorklingsställen, men om du vill ge dig lite längre bort för dykning så är Similan Islands ett gott tips. Här kan man dyka bland korallrev som är i gott skick. Under vattnet så finns det rev, berg och spännande miljöer som nybörjare och proffs kan njuta av. För snorkling så kan Surin öarna rekommenderas. Man kommer till dessa med båt och resorna arrangeras av lokala resebyråer.

Phang Ngas vatten är verkligen unika med klippstensformationer som sticker rakt upp ur vattnet på ett magiskt sätt. Med kanotturer så får du chans att verkligen ta in dessa miljöer. Kanoten är så pass liten att det går att paddla in i grottor och det är förstås mycket spännande. Khao Laks nationalpark ligger inte långt bort och här kan man också paddla eller åka motorbåt för att få se naturens underverk på nära håll. Den som vill hålla sig på torra land kan istället gå på promenad i skogen. Khao Lak Lamru och Si Phang Nga nationalparker ger dig möjlighet att upptäcka urskog med vattenfall och vilda djur.

Boende och nöje

Det finns så otroligt mycket att göra att man knappast hinner med allt vid ett besök i regionen. Betänk vem som är med på resan och boka in besök på zoo, fiske, dykning, snorkling och annat i enlighet med de önskemål som finns. Ofta så kan du få hjälp från personalen på det hotell som du bor på med tips på sådant som finns i närheten. Om du väljer att bo i hyrlägenhet eller bungalow så bör du ta kontakt med en resebyrå för att få förslag på attraktioner som du kanske annars hade missat. Det finns gott om restauranger och barer där du kan smaka av lokala kryddor och verkligen koppla av i värmen. Bästa tiden att åka till Phang Nga provinsen är mellan november och april. I maj börjar regnperioden men det finns de som väljer att åka under denna tid för att få billigare boende och njuta av Phang Nga då stränderna nästan ligger helt öde.

Upphovsrätt © 2024 ThailandGuide24.se - Med ensam rätt. Siam Sunflower Co., Ltd. Webbkarta