Racha Yai Island - Om Racha Yai Island i Thailand

Cirka en timmes båttur sydost om Phuket så finner vi vackra Racha Yai Island. Det här är en ö som lockar många turister för att den erbjuder kristallblå vatten och fantastisk dykning. Under många år så har ön varit huvuddestination för dykare, men numera så kommer det även familjer och folk som mest håller sig ovan ytan. De vackra vita stränderna är perfekta för solbad och snorkling, och man kan även finna trevliga aktiviteter på torra land. Ön är utan vägar och trafik så det här är valet för den som vill komma till en orörd plats där man fokuserar på naturen och verkligen kan koppla av.

Thailand, Racha Yai Island Racha Yai Island i Thailand
 

Ta dig hit

Om Racha Yai Island lockar dig så kan du besöka ön som en del av din thailandsresa eller som huvuddestination. Man kommer enklast till ön med snabb motorbåt så kallad speedboat, men det finns även andra alternativ för den som tycker att båtturen är en attraktion. Med de snabbaste båtarna så åker man från Ao Chalong och Rawai på under en halvtimme. Långsammare motorbåtar kan ta upp till 2 timmar. Longtail båtar är också tillgängliga men bara när vädret tillåter detta. Om man ger sig ut för en dagsutflykt i en longtail och vädret sedan vänder så kan man inte åka tillbaka samma dag eftersom båten inte klarar av för stormiga vatten, och då får man helt enkelt övernatta. Det finns förstås gott om boendealternativ på ön, men det bästa är om man har planerat och bokat sin övernattning i förväg eftersom rummen gärna blir fullbokade under högsäsong.

Boende och shopping

Du kan bo på bungalowhotell eller på vanligt hotell. Ön är mycket liten så det är inte så att du har en massa alternativ. Det som erbjuds är helt och rent och mycket trevligt. Det finns även pool och annat som kan vara smidigt då man har barn med sig. Mat finns förstås på hotellen och man kan räkna med färska rätter och, trots det ödsliga läget, viss variation. Någon shopping finns det egentligen inte men visst har man tillgång till mindre butiker där det viktigaste finns till försäljning.

Till den här ön åker man för naturupplevelsens skull och inte för att kombinera sol och bad med nöje. För vissa är detta precis det som behövs för att kunna släppa vardagens jäkt och press, medan andra tycker att det räcker med en dag eller två innan man återvänder till det högre tempo som erbjuds i exempelvis Phuket.

Thailand, Racha Yai Island Racha Yai Island i Thailand
 

Aktiviteter

Det som finns att se och göra på Racha har förstås med naturen att göra. Man kan ta sig från en sida av ön till den andra på mindre än en kvart. Det kan vara riktigt mysigt att ge sig ut på vandring och upptäcka öns stränder. Under promenaden så kommer du att se kokosnötspalmer och en och annan buffel som står och betar. Det är tyst och lugnt på ön för traditionella vattensporter med motorer är bannlysta. Om du kommer med barn så kan du testa det som kallas för Snuba som är en kombination av dykning och snorkling. Man måste vara minst 8 år gammal för att få vara med och man åker tillsammans med en licensierad guide som ser till att snorkeldykningen går till på ett säkert sätt.

Traditionell dykning är fantastisk i vattnen som finns runt om Racha Yai. Man kan upptäcka unika klippformationer under ytan och även vackra korallrev som är väl bevarade. Om man ger sig av till Ter Bay så kan man dyka vid ett gammalt vrak som ligger på omkring 30 meters djup. Systerön, Racha Noi, är också ett viktigt utflyktsmål för dykare. Här kan man dyka djupare och strömmarna är tuffare. Det ska dock sägas att Racha Noi inte erbjuder stränder för de som bara vill simma så det är inte en plats man kombinerar med solbadande. Man ska ha lite erfarenhet av att dyka för att klara av vattnen omkring Racha Noi som erbjuder en fin utmaning och ett spännande äventyr.

Snorkla kan man göra direkt vid ön eller genom att åka med båt till fina snorkelplatser. Man kan nästan alltid njuta av snorkling vid öns stränder för det finns gott om platser som ligger i lä där man inte störs av högre vågor. Detta är också bra om man har barn med sig på utflykten. Om Racha Yai kan man helt enkelt säga att det är en ö där lugnet är bevarat på ett alldeles unikt sätt.

Upphovsrätt © 2024 ThailandGuide24.se - Med ensam rätt. Siam Sunflower Co., Ltd. Webbkarta