Sangkhla Buri - Om Sangkhla Buri i Thailand

Den som vill se en autentisk plats i Thailand har kanske fått tips om Sangkhlaburi som är en idyllisk stad på så många sätt och vis. Staden inkluderar olika kulturer och de invånare som tillhör gruppen Mon talar inte Thai, men som turist så kan du alltid göra dig förstådd med enkel engelska. Det är mycket som är annorlunda på Sangkhlaburis gator och det krävs i varje fall några dagar för att verkligen hinna med att se och uppleva platsen. Hit kommer många Thailändska turister för att koppla av och kanske anordna en annorlunda fest på ett av husen som flyter vid vattnet. Staden har traditionellt varit hemstad till Karen-kulturen men idag finns det gott om folk med Mon, Thai eller Burma-bakgrund. I vissa fall leder detta till bråk och som turist ska man vara noga med att veta hur man bör röra sig i området för att undvika att hamna mitt i ett gäng ungdomars tjafs.

Sangkhlaburi, Thailand Thailand,  Sangkhlaburi
 

Ta dig hit

Det vanligaste är att ta bussar från Bangkok till Sangkhlaburi och på vägen så passerar man Kanchanaburi som också är en populär turistdestination. Eftersom resan från Bangkok kan ta upp till 8 timmar så kan det vara smart att börja med ett besök i Kanchanaburi för att sedan resa vidare. Om man tar kontakt med en turistbyrå i Kanchanaburi så kan man även arrangera minibussturer som kan vara smidiga och bekväma att använda sig av. Tar man tåget till Nam Tok så kan man sedan resa vidare med bussar som går varje halvtimme. Det kan vara väl värt att satsa på de långsammare busslinjerna eftersom det finns så mycket att se på vägen att man knappast behöver skynda sig för att komma fram. När man väl har kommit fram till staden så kan man alltid ta en motorcykeltaxi. Man kan också hyra motorcykel för att ta sig fram snabbt och lätt. Annars är det trevligt att promenera. En promenad över den märkliga träbron som byggts över vattnet är verkligen att rekommendera.

Att se

Träbron heter Saphan Mon och den är 400 meter lång och räknas som den längsta handgjorda träbro som finns i Thailand. På den ena sidan så finns det ett café där man kan ta en paus och dricka och äta gott. Det som är så spännande med att gå på denna bro är att den är minst sagt oberäknelig. Du måste hålla ett öga på var du går för att inte snubbla på de ställen där man har lagat och fixat helt utan tanke på att det hela ska se smidigt och snyggt ut. Du kan även se barn från trakten hoppa från och leka vid bron vilket kan vara mycket underhållande.

På den ena sidan av bron så ligger det en Mon by. Om man tar sig förbi denna by så kommer man snart till en marknad där det säljs hantverk och varor från Burma. Dessutom så finns det här ett tempel som heter Wat Wang Wiwekaram som kan vara intressant att besöka och se. Ett annat tempel, Wat Saam Prasob, är populärt för att det har sjunkit ner i sjön. Man kan ta sig till detta tempel med båt och det gamla templet är bland det sista som finns kvar av det gamla Sangkhlaburi som förstördes då man ville skapa vattenreservoaren Khao Laem. Under hösten så kan man se det översta lagret av templet för att vattnet i sjön då står lite lägre.

Sangkhlaburi in Thailand Thailand,  Sangkhlaburi
 

Att göra

Här går man naturligtvis ut för spontana och spännande promenader. Ta med dig en guide eller förbered dig väl med karta för att komma fram till de olika platserna som kan vara riktigt sevärda. Vägen som byggdes av krigsfångar under Andra Världskriget, Death Road, kan också spåras i trakterna runt om Sangkhlaburi men för att se spåren så måste man verkligen veta var de ligger. Om du beger dig till Three Pagodas Pass och den populära marknaden så kommer du att passera en väg som leder till ett vattenfall. För att nå detta vattenfall så måste du gå genom djungel och ibland simma över floder. Ett riktigt äventyr att vara med om men inget att pröva utan att ha en erfaren guide med sig!

Boende

Det finns gott om enkla gästhus där man kan bo allt ifrån en natt till längre perioder. Om du vill vara säker på att få tak över huvudet så ska du boka i förväg. Du kan förvänta dig stor gästfrihet och vänlighet, och det finns gott om restauranger där du kan äta lokala delikatesser eller sådant som du känner igen hemifrån. Om Sangkhlaburi hör man mest gott, men var försiktig, det här är ett område som kan skakas av gränskonflikter så du bör ordna med boende och inte satsa på att bo i tält ute i gränslandet.

Upphovsrätt © 2024 ThailandGuide24.se - Med ensam rätt. Siam Sunflower Co., Ltd. Webbkarta