Udon Thani - Om Udon Thani i Thailand

Historien om Udon Thani sträcker sig enligt vissa hela vägen tillbaka till Bronsåldern. Det står fullkomligt klart att regionen länge har varit bebodd och därför så kan man se många spännande utställningar och områden som är fulla av intressanta lämningar från svunna tider. I jämförelse med Bangkok och Pattaya så är Udon en mycket avslappnad stad där man aldrig behöver känna sig stressad. Folk som åker hit upplever ofta att det är tomt på turister vilket ger en förstärkt känsla av att man verkligen får se det verkliga Thailand. Staden ligger bland bergen i Thailands Isaan region. Ibland så kallas den helt enkelt för Udon eller Udorn men det är viktigt att skilja platsen från Ubon Ratchathani som ligger i den sydöstra delen av Isaan.

Thailand, Udon Thani Udon Thani in Thailand
 

Lite historia

Historien om Udon Thani sträcker sig som sagt långt tillbaka och även om man kan upptäcka en hel del om de som bodde här för många hundra år sedan så är det modern historia som står i fokus. Staden grundades av Prins Prajak Silapakom under 1890-talet och sedan dess har Udon blivit Thailands fjärde största stad med mer än 200000 invånare. Man kan stöta på en hel del amerikanska krigsveteraner från Vietnamkriget som har bosatt sig i staden. Det här beror på att Udin under Vietnamkriget fungerade som en flygbas för det amerikanska flygvapnet. Man kan säga att kriget bidrog till att staden fick en viktig ställning i Thailand och även till en riktigt bra ekonomi. Numera så lever man här av jordbruk, en viss industridistribution samt av turismen. Den amerikanska influensen har lett till att många pratar engelska och visst märker man av att ekonomin är god då folk mår bra och har det de behöver.

Ta dig hit

I regionen så finns Udon Thanis internationella flygplats. Hit kan man flyga från Bangkok och det går flera flyg per dag. Det tar mindre än en timme mellan Bangkok och Udon och man kan också flyga från Chiang Mai eller Phuket. Från flygplatsen så kan man ta buss eller taxi och i vissa fall så kan man få hjälp med hämtning från det hotell som man har bokat med. Staden har två busstationer så det är relativt enkelt att få fatt i en busslinje som går hit. Man ska dock vara noga med att undersöka hur den linje man åker med kommer att röra sig. Det kan vara rätt stora avstånd mellan stadens olika delar så det gäller att åka med rätt linje från start. Åker man från Bangkok så hamnar man som regel på busstationen som ligger i stadens centrum. Om man vill åka tåg så kan det vara mysigt att välja den typ av tåg som man övernattar på. Under dagtid så får man förstås se mycket mer av den vackra naturen som man då får uppleva under sin tågresa.

Thailand, Udon Thani Udon Thani, Thailand
 

Att göra och se

Det finns otroligt mycket att göra och se, men man måste ändå nämna de häftiga marknaderna som en huvudattraktion. Här säljs saker som i svenska ögon kan upplevas som minst sagt märkliga. Man behöver inte handla något för att uppleva att ett besök på marknader ger något. Bara att vandra mellan borden med exotiska frukter ger en surrealistisk känsla som man aldrig glömmer. Grishuvuden varvas med kläder, och så kommer det en och annan tuk tuk farande. Helt klart något du inte vill missa!

För den som vill ha en kulturell upplevelse så är Udon Thanis Provincial Museum en bra idé. Här får man se reliker från arkeologiska utgrävningar och en sammanfattning av platsens historia. Det är gratis inträde till museet, men det förväntas att du ger en donation som går till att bevara museet och underhålla det för framtida utställningar och besök. Stadens orkidéfarm är också fantastisk att besöka med vackra blomster och dofter som du aldrig har upplevt förr. Om du vill se en verklig arkeologisk utgrävning så får du bege dig till Ban Chiang som ligger i närheten av Udon Thani. Här kan man se rester av gamla bosättningar och även keramik och lergods som antas ha några tusen år på nacken. Lite längre bort finns parken Phu Phra Baht som har grottor där det finns förhisoriska målningar bevarade. Den här parken är ett utmärkt utflyktsmål för en dagsutflykt och något som kan uppskattas av olika åldrar.

Det finns gott om parker i regionen så gör dig redo för att vistas utomhus en hel del. Vattenfallet Thanngam ligger i Phoilom parken och detta vattenfall är som mest imponerande under regnperioden som ligger mellan juni och oktober. Då får man förstås räkna med att klä sig i regnkläder för att det ska bli trevligt att ta sig runt till fots.

Boende och mat

Det finns gott om hotell och restauranger i staden och man finner allt från goda mellanmål till lyxiga måltider med god dryck. Tänk på att det under högsäsong kan bli fullbokad hos de bästa hotellen så chansa inte på att du finner ett riktigt bra boende då du kommer fram. Du kan alltid vända dig till en resebyrå i Thailand för att arrangera en kortare resa till staden men det går också bra att boka hotell och boende i och runt om Udon Thani direkt från Sverige.

Upphovsrätt © 2024 ThailandGuide24.se - Med ensam rätt. Siam Sunflower Co., Ltd. Webbkarta