Ko Lipe - Allt om Ko Lipe i Thailand

Koh Lipe är en av de destinationer i Thailand som har ändrat karaktär under de senaste åren. Det här var en gång en gömd liten pärla där det inte fanns mycket mer än de fyra stränderna att njuta av. Ön ligger i södra Andaman-havet i närheten av Malaysia. Den ingår i en nationalpark med mer än 70 olika öar. Man kan med lätthet promenera runt ön och idag finns det asfalterade vägar som gör det lättare att ta sig omkring. Den som besökte ön för 10 år sedan kommer kanske inte att känna igen sig. Det har nämligen byggts och fixats så att turister ska trivas. Trivs gör man förstås och de vackra stränderna kan erbjuda gott om plats för sol och bad.

Det här är en destination som passar väl för familjer. Stränderna har långgrunda partier och dessutom så kommer man lätt fram till vackra koraller för snorkling direkt från stranden. Livet på ön är lugnt och behagligt men man kan även vara med om fest på stranden och andra evenemang som ger fin underhållning.

Thailand, Koh Lipe Koh Lipe i Thailand
 

Resa och boende

De flesta som kommer till Koh Lipe väljer att bo på olika typer av resorts. Det här är hotell som erbjuder närhet till stranden men även pooler och sköna platser att slappna av på i den behagliga värmen. Man bor vid någon av öns stränder men det är som sagt enkelt att ta sig mellan öns olika delar till fots så det är inte så att man måste tänka på exakt var man vill bo. Välj hotell utefter de behov som finns. Vill man ha ett budget alternativ så går det även bra att bo i enkel hydda vid stranden vilket kan vara en fascinerande upplevelse. Man tar sig till ön med båt och numera så går det att komma fram året om. Bästa tiden är mellan november och februari men man kan få riktigt bra priser på boende om man väljer att åka under andra delar på året då stormar och regn gör att man inte kan ligga på stranden dagen lång. Via Langkawi ön så kan man åka färja och det finns dagliga avgångar. Ett annat sätt att ta sig fram är att resa via Kuala Lumpur med buss, båt eller flyg till Hat Yai för att sedan fortsätta med båt.

Här kan man inte chansa på att det finns boende. Ön är så pass populär att man får förhandsboka för att säkra sig om att få plats. Om man inte gör det och dyker upp på plats under högsäsong så kan det mycket väl bli så att man får åka tillbaka till fastlandet eller sova under bar himmel på stranden tills ett rum eller en bungalow blir ledig.

Stränder

Den största attraktionen på ön är förstås stränderna och det kristallklara vattnet. Oavsett var du bor på ön så kan du promenera till de olika stränderna för att bada, sola, simma och snorkla.

Pattaya Beach

Det här är den största stranden som ligger i en större vik där man får ett visst skydd från havets krafter. Här kan man snorkla direkt från stranden och man bor givetvis mycket nära vattnet. Vid stranden finns det även restauranger och barer så att man lätt kan få sig något att äta då man spenderar dagen vid och i vattnet. Om du kommer under högsäsong så kan du räkna med mycket folk på denna strand men det går ju alltid att promenera vidare för att få en privat plats i paradiset.

Sunrise Beach

Det här är en mycket behaglig strand som även gillas under lågsäsong eftersom stranden ligger på ett ganska skyddat vis. Under högsäsong så får man en fin bris som svalkar i värmen. Vid denna strand kan man bo billigt och exklusivt, man kan också äta och dricka på trevliga restauranger och barer.

Sunset Beach

Liksom namnet antyder så är detta platsen att skåda solnedgångar på. Stranden kännetecknas av ett lugn och här finns det inte så mycket boende vilket bidrar till den ödsliga känslan. Man behöver inte gå under mer än en kvart för att ta sig till Walking Street men det finns även matställen på närmre håll. Om man inte bor på stranden så är den ett bra utflyktsmål för hela familjen.

Aktiviteter och utflykter

Med hjälp av longtail båtar så tar man sig lätt ut från Koh Lipe och turen kan gå till ett närliggande rev för dykning och snorkling. Många väljer denna ö för att det finns så gott om vackra dykplatser. Man kan givetvis lära sig att dyka på plats eller hänga med på utflykten och enbart snorkla. Det finns även öde öar i närheten. Dessa kan man besöka och njuta av känslan av att vara på en obebodd ö. Ibland anordnas det grillfester på Pattaya Beach. Det här är mysiga kvällsarrangemang som passar väl både för stora och små.

Restauranger och barer

Centrum på ön är den så kallade Walking Street. Det här var en gång en mycket enkel gata och visst är det fortfarande enkelt men du kan räkna med en hel del shopping och även trevliga matställen. Restaurangerna erbjuder färsk mat från havet så här ska man passa på att äta fisk och skaldjur. Det finns även andra typer av rätter som kan passa bra för den som har tröttnat på det thailändska köket och är i behov av något mer västerländskt. Koh Lipe är inte en utstuderad party-ö, men du kommer lätt att finna trevliga barer och restauranger att besöka under kväll och nattetid.

 
Upphovsrätt © 2024 ThailandGuide24.se - Med ensam rätt. Siam Sunflower Co., Ltd. Webbkarta