Dykning i Ko Tao

Ko Tao Dykbutiker och Centers.


 

En resa till Koh Tao kretsar för de allra flesta omkring dykning. Detta är nämligen en ö som är känd för utmärkta förhållanden för dykning. Det finns omkring 30 olika dykplatser omkring ön och dessa når man enkelt med hjälp av båtturer. Om man redan är mycket duktig på dykning så kan det rentav vara så att man kommer hit för att jobba som instruktör. Eftersom efterfrågan på dykkurser är så pass stor så finns möjligheten att jobba som divemaster, men det kräver förstås att man har satt sig in i de olika dykplatserna och att man är duktig på att lära ut.

 

Den som vill ta ett dykcertifikat under en skön semester i Thailand ska helt klart satsa på dykning Koh Tao. Här är utbudet av kurser så stort att man kan få den typ av utbildning som passar en allra bäst. Gå igenom en intensiv kurs eller ta det hela med ro för att ha tid till annat under semestern. Det går förstås även bra att vidareutbilda sig för att kunna klara dyk på djupare vatten.

Att dyka på Koh Tao

Man kan pyssla med dykning på Koh Tao året om. Även under oktober-november då det regnar så får man ut en hel del av den vackra undervattensmiljön. Under andra delar av året så kan man ju kombinera dykningen med fler utomhusaktiviteter, men för verkliga dykentusiaster så finns det pengar att spara på att välja att åka under de månader som inte anses vara de bästa turisttiderna. Sikten under vattnet blir ändå aldrig mycket sämre än 20 meter om det nu inte skulle blåsa upp till storm i vilket fall man inte ger sig ut för att dyka.

I de flesta fall så möts man av lugn och varmt vatten som passar både barn och vuxna. Om man har barn som är minst 10 år gamla så kan de också vara med och lära sig att dyka på riktigt. Det kan vara bra att veta att det finns reducerade priser för boende om man kommer enbart för att dyka. Vissa dykskolor kan till och med erbjuda gratis boende om man kommer för att dyka med dem. I och med att det finns så många olika dykplatser runt ön så har man alltid något nytt att upptäcka så det kan bli till en riktigt intensiv dyksemester.

Dykcertifikat och kurser

Låt oss börja med att reda ut begreppen vad gäller dykcertifikat. Om du vill lära dig att dyka på Koh Tao så har du säkert funderat på om du kommer att kunna använda dig av det certifikat som du får på andra platser i världen. För att säkra dig om internationellt dykcertifikat så ska du hålla utkik efterföljande begrepp:

PADI= Professional Association of Diving Instructors
SSI = Scuba Schools International
TDI = Technical Diving International

De dykskolor som jobbar i enlighet med dessa ger även internationella certifikat som du kan dra nytta av i framtiden.

Den kurs du kommer att ta beror förstås på vad du har gjort tidigare. Man brukar börja med det som kallas för Open Water kurser. Det här är nybörjarkurser som ger PADI och SSI certifikat. Kursen brukar ta 3-4 dagar och den inkluderar både teori och praktik. När du har klarat av Open Water kursen så ska du kunna dyka ner till 18 meters djup och du har även tillstånd att dyka utan att någon övervakar dig. Så enkelt är det alltså att komma igång, men många vill vidareutveckla sina kunskaper för att kunna dyka djupare och längre.

Bland de kurser som erbjuds för dykning på Koh Tao så finns det intensiva open water kurser där man kan ta sig till djup på 30 meter inom några få dagar. Man bör också ta chansen att lära sig räddning via en rescue kurs som kan pågå under 3 dagars tid. Sedan finns det en mängd specialkurser för den som redan har grunderna på plats. Man kan till exempel lära sig att filma och fotografera under vattnet, och vill man själv bli instruktör så finns det kurser på flera månaders tid som gör att man blir en så kallad divemaster. Med en instruktörskurs så kan man sedan jobba internationellt, men chansen är ganska stor att man återkommer till Koh Tao där det finns ett behov av instruktörer som kan svenska.
 

Upphovsrätt © 2024 ThailandGuide24.se - Med ensam rätt. Siam Sunflower Co., Ltd. Webbkarta