Chiang Mai - Allt om Chiang Mai i Thailand

Norra Thailand är mycket populärt bland turister från hela världen och det är inte svårt att förstå varför. Med berg och fantastiska vyer samt kultur och historia så kan man verkligen njuta av en semester till norra Thailand på alla sätt och vis. Chiang Mai är Thailands femte största stad och med omkring en miljon invånare så erbjuder man här allt från elefantridning till vandringar i bergen. Till denna stad kommer man om man är sugen på äventyr och upptäcksresa. Dessutom så får man uppleva den thailändska gästfriheten vilket gör gott för kropp och själ.

Namnet på den här staden betyder “ny stad” och mycket modernt kan man se samtidigt som ruiner och byggnader som har flera hundra år på nacken fortfarande finns kvar. Stadens omgivningar är otroligt vackra, precis som man kan förvänta sig av en stad i Thailands berg!

Thailand, Chiang Mai Chiang Mai i Thailand
 

Boende och resa

Det finns många olika typer av boende i Chiang Mai. Du kan välja budgetalternativ som att hyra egen lägenhet eller satsa på ett lyxigt hotell. Oavsett hur du väljer att bo så kommer du att mötas av den gästfrihet och vänlighet som kännetecknar thailändare. Man tar sig enklast till Chiang Mai med flyg och det här kanske är att föredra om du vill spara tid på resande och komma igång med vandringar och annat så snart som möjligt. För en spännande resa så kan man välja att åka buss eller med tåg. Beroende på vilken stad du tar tåget från så kan resan ta en hel dag eller mer. Tågen är utrustade för övernattning med sovkupéer och tvättrum. Under färdens gång så kan du köpa mat och dryck från tågpersonalen eller från försäljare som säljer vid tågstationer direkt genom tågens fönster.

Aktiviteter

Den här staden är full av spännande sevärdheter och aktiviteter. Många kommer hit för att ge sig ut på vandring i bergen men man kan även stanna kvar i staden för att njuta av olika evenemang. Vandringarna i bergen anordnas av lokala turistbyråer och det är viktigt att du kontrollerar att du väljer en pålitlig arrangör. Fråga på ditt hotell för att ta reda på vilka företag som är kända för att anordna bra utflykter. Du kan också jämföra priser mellan olika turistbyråer för att få det bästa.

Stadens vattenfestival började som en religiös företeelse där man hällde vatten på statyer som en slags välsignelse. På något sätt så utvecklades denna tradition till att folk hällde vatten på varandra. Om du befinner dig i staden i mitten av april så kan du alltså få en hink vatten över huvudet eller träffas av en vattenpistols strålar. Det här är en märklig och uppfriskande fest där alla som har lust kan ge sig in i kampen.

Försök att ordna med en guide så att du får en rundtur i stadens olika kvarter. Här finns det gott om shopping och man säljer unika konsthantverk av silke, silver och trä. Det går förstås även att ta del av klassisk thailändsk kroppsvård i form av naturmedicin och massage. Om du är intresserad av traditionell thailändsk underhållning så kan du även gå på speciella uppträdanden och shower. Lägg till detta saker som nattmarknad, elefantläger, museum, ett zoo med pandashow och vattenfall och du torde ha tillräckligt att göra under mer än en veckas tid.

Thailand, Chiang Mai Chiang Mai, Thailand
 

Restauranger och barer

Det här är en av få städer som kan mäta sig med det utbud av restauranger och barer som finns i Bangkok. Här ska man gärna testa den thailändska maten. Det är mycket vanligt med rätter som innehåller kyckling eller nötkött men det går också att äta vegetariskt eller skaldjursrätter. Eftersom staden är så stor så finns det gott om restauranger som erbjuder mat från världens alla länder. Du kan alltså få fatt i hamburgare, pasta och pizza om du har behov av detta. Ett roligt sätt att dinera på är att gå till en restaurang som även bjuder på show under middagen.

Väder och vind

För vandringar så är den bästa tiden att åka till norra Thailand under sen höst och tidig vinter. Detta är nämligen den svala årstiden som för svenskar upplevs som varm och behaglig. Från mars till juni så är det hett och kanske inte läge att ge sig ut på vandring. Från juli till oktober så regnar det och då är det inte så vanligt med turister i området. Man ska komma ihåg att detta är ett bergområde och att det därför kan bli ganska kallt om natten. För vandringar från Chiang Mai bör man därför se till att ta med sig rätt typ av utrustning för högsta komfort.

Upphovsrätt © 2024 ThailandGuide24.se - Med ensam rätt. Siam Sunflower Co., Ltd. Webbkarta