Khao Lak - Allt om Khao Lak i Thailand

För många så är Khao Lak förevigt förknippat med tsunamin 2004 och det beror förstås på att det här var ett av de områden som drabbades allra hårdast. Därför är det glädjande att se att man har lyckats bygga upp och börja om. Många som åker till denna remsa av orter vid södra Thailands kust återkommer år efter år. Det finns så mycket att se och göra, men framförallt så får man här en avkopplande semester i solsken och kristallklart vatten. Om man vill ha en lugn och skön familjesemester så bör man välja någon av orterna längsmed denna kust.

Khao Lak, Thailand Thailand, Khao Lak
 

Området har fått sitt namn efter den nationalpark som upprättades år 1991. Det här är ett enormt område med ett rikt djur- och växtliv. Trots att Khao Lak är en så fantastisk plats i Thailand så är det inte så fullt med turister vilket är en stor fördel. Här kan du verkligen få njuta av naturen och av lokala seder och bruk. Marinparken Similan öarna ligger alldeles i närheten och dessa är ett populärt utflyktsmål för snorkling och dykning.

Resa och boende

För ett bekvämt boende så kan man välja ett av alla de hotell som ligger alldeles vid stranden. De lyxigare varianterna har pooler och rum som vetter mot havet för skön fläkt och vacker utsikt. Man kan även finna billigt boende i bungalows vilket kan passa om man åker ensam eller som par och vill spara lite på reskassan. Bang Niang är en av de orter som erbjuder en fin blandning av olika slags boende, men det finns förstås en hel del alternativ och det är viktigt att se närmre på de olika byarna och deras utbud av restauranger och underhållning innan man väljer var man vill bo under semestern.

Man kommer enkelt hit med buss eller minibuss från Bangkok, Krabi eller Phuket. När man har kommit fram så kan man lätt ta sig mellan de olika orterna med hjälp av taxi och songtaew. Det man ska tänka på vad gäller transporter i Thailand är att man måste göra upp om pris innan man åker. Det spelar ingen roll om du betalade ett visst pris för taxiresan till en avlägsen strand igår, idag kan priset vara ett annat om du inte avtalar med chauffören om detta innan ni åker.

Stränder och vattensporter

Stränder finns det förstås gott om längs denna kustremsa. Du kommer att kunna bo vid en vacker strand men glöm inte bort att olika stränder har olika karaktär. Det kan vara väl värt att bege sig på dagsutflykter till andra stränder där man kan upptäcka rev, speciella fiskarter och annat som är unikt för Thailands kuster. Andaman-havet bjuder förstås in till diverse vattensporter. Mycket kan man uppleva alldeles vid strandkanten och det finns gott om långgrunda stränder som passar för de allra minsta. Vill man ta sig ned på djupet så kan man åka på dykutflykter. Vattnen i Andaman-havet är kända för att vara bland de bästa som finns för dykning.

Man kan ta sig med båt till kända dykplatser som Similan ön, Surin ön och Richelieu klippan. Den som inte kan dyka kan lära sig detta i någon av alla dykskolor som finns på plats. Du kan också utveckla din dykning med påbyggnadskurser. Ta dock reda på att du får PADI-certifikat så att utbildningen kan användas på andra håll i världen. Det är inte ovanligt att kunna lära sig med en svensktalande instruktör och det finns gott om dagsutflykter som passar för den nivå man befinner sig på. Öarna där man kan dyka passar även för snorkling så man kan ge sig ut med snabb motorbåt tillsammans med hela familjen för en härlig dag längs med kusten.

Khao Lak - Thailand Thailand - Khao Lak
 

Restauranger och barer

För ett stort utbud av barer och restauranger så bör man uppsöka Bar La On. Bang Niang är en mindre ort men här kan man också äta gott. I Khu Khak så är utbudet av restauranger och affärer mycket mindre men tillräckligt för att det ska vara intressant. Åker man under högsäsong så är allting öppet och det ger ett stort utbud av olika kök. Det är särskilt trevligt att äta på strandrestauranger där man kvällstid kan sitta under en stjärnbeströdd himmel och njuta av havets ljumma bris.

Man kan äta thailändskt med mycket fisk och skaldjur eller gå till en restaurang som serverar mat som man känner igen från Sverige. På Steak House och Pizzeria så kan man faktiskt få svensk mat vilket kan vara bra om man kommer med barn eller bara upplever att man behöver mat som magen känner igen. Det finns gott om barer längsmed stränderna. I barer kan man ta drinkar men även äta lättare rätter.

Aktiviteter och utflykter

Utflykterna går som sagt ofta ut mot havet där man kan dyka och snorkla men det finns mer att göra på torra land. Man kan till exempel ge sig av på elefantridning. Det här är något som både stora och små gillar. De som spelar golf kan uppsöka en 18 håls bana som har en längd på 6825 meter. Banan finns på Royal Thai Navy Sport Development Centre i Thap Lamu. Med bil kan man även ta sig till golfbanor som ligger närmre Phukets flygplats. Den bästa tiden att åka till Khao Lak är mellan november och februari, men man kan även komma hit under andra delar av året då man eventuellt får vänta ut en regnskur innan man fortsätter äventyret.

Upphovsrätt © 2024 ThailandGuide24.se - Med ensam rätt. Siam Sunflower Co., Ltd. Webbkarta