Information Thailand

Thailand ligger långt bort från Sverige men som svensk turist så kan man ändå känna sig trygg tack vare att allting fungerar så smidigt. Även om det känns som att 2-3 veckor i Thailand inte kräver någon större förberedelse så är det klart att man ska tänka igenom några viktiga bitar och se till att vara förberedd om man skulle få behov av hjälp när man är på semestern. Vår sida information Thailand ger dig information och generell fakta om Thailand, man kan också välja en specifik ort på Thailandsguide24 hemsida som har mer lokal information som kan vara mycket bra att ha med sig. Därför är ett gott tips att skriva ut denna sida eller bokmärka den så att telefonnummer finns nära tillhands om du skulle behöva dem. 


Fakta Thailand

Land: Thailand
Statsskick: Regent och Premiärminister
Provinser antal: 76 st, Bangkok särskild reglerad distrikt nr: 77 (Se lista här!)
Huvudstad: Bangkok

Thailändare säger förkortat om Bangkok “Krung Thep”
Bangkok heter igentligen “Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok phoP Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit”

Area land: 511770 km2 (197600 sq miles)
Area vatten: 2230 kubik km (540 kubik miles)
Area totalt: 514000 km2 (198000 sq miles)

Högstahöjd: 2565 m (8415 ft) Berget Doi Inthanon i Chiang Mai provins
Lägsta höjd: 0 m (0 ft) havet Gulf of Thailand
Befolkning Thailand: ca 70 miljoner officiellt
Befolkning Bangkok: ca 10 miljoner officiellt
Thailands kustlands sträcka: 3219 km (2000 miles)
Thailands angränsande länder och gränssträcka: Burma 1.800 km (1118 miles), 
Kambodja 803 km (497 miles), Laos 1.754 km (1089 miles), Malaysia 506 km (314 miles)

Landsnummer: 66
Landskod: TH
Tids zon: UTC +7

Språk: thai
Skrift: thai alfabetet (44 konsonanter representerar 21 olika konsonantljud)
Isan: I nordöstra Thailands regionen pratas egna språket "Isan lao" som andvänder thai alfabetet.

Valuta: thai Baht (THB) 1 ? = 100 Satang, från 1956 fram till 1973 var THB knuten till USD 
Mäta tomt en mindre landyta: 1600m2 = 1 Rai = 4 ngaan= 400 tarang wa = 17222,4 sq ft

Befolkning består av: ca 75 % Thai, ca 14 % Thai-Kineser, ca 7 % Khmer, ca 3 % Thai-Malaysias, 1 % resterande.
Religion: ca 94,6 % Buddister, ca 4,6 % Muslimer, ca 0,8 % andra religioner.


Mer information. Klicka på respektive länk eller skrolla ner!

 

Tala Thai - Lär dig enkel Thai

Lära sig kommunicera med enkel Thai, en blandning av Engelska och Thailändska kan man komma rätt långt med. Thai språket använder långa och korta toner samt höga och låga toner för att beskriva ett ord, samma ord kan ha många olika betydelser. Försök att tala Thai när du beställer mat eller på andra platser och var inte rädd...

Lär dig enkel Thai här...
 


Tillbaka till början
   

Helgdagar och Högtider i Thailand

Stora helgdagar i Thailand som Kinesiska nyåret, Songkran, Loy Kratong, Jul och Nyår kan hotell, flyg, bussar, tåg och båtar bli fullbokade. Även andra länders skolledighet, storhelger och semestertider runt om i världen kan orsaka svårigheter att få önskade hotell och transportmedel. Så försök vara ute i god tid när du planerar semestern....

Läs mer om Helgdagar och högtider här...
 


Tillbaka till början
   

Hälsa

Thailand kan erbjuda vård om man behöver den akut och även om man kanske vill satsa på ett billigare alternativ. Den som kommer att stanna lite längre i Thailand kan till exempel dra nytta av den billiga tandvård som erbjuds. Nu kanske man inte vill ta hand om problem med tänder och hälsa när man är på semester, men det kan vara intressant att veta att det faktiskt erbjuds riktigt moderna behandlingar och hälsokontroller. Man kan till exempel göra en grundlig hälsokontroll i Bangkok för omkring 2000 kronor och det kan det ju vara värt. 

Det är förstås viktigt med information gällande sjukhus. Välj eran destination på Thailandguide24 och klicka vidare till information Så får ni upp lokala sjukhus och telefonnummer på eran ort. 

Alarm nummer (SOS) för hela Thailand är kortnumret 191, gäller för Ambulans, Brand och Polis. 


Tillbaka till början
 

Vaccinationer

Information om vaccinationer för Thailand kan du få på Denna Sida!, som uppdateras kontinuerligt. Landstingets sjukvårdsrådgivningen Tel. +46 771 1177 00. 


Tillbaka till början
 

Vägtrafik och Hyra Bil i Thailand

I Thailand är det vänstertrafik som gäller. Detta måste man komma ihåg även om man själv inte kommer att hyra en bil för att köra. Då du går över en gata ska du alltså tänka till och titta åt båda hållen så att du inte missar trafik på grund av att du instinktivt förväntar dig att den ska komma från det andra hållet. Om du hyr bil så är ett gott råd att hyra med automatväxel för att slippa växla med vänster hand...

Mer om trafiken och Hyra bil i Thailand här...
 


Tillbaka till början
   

Taxi i Thailand

Vad gäller taxi så ska man komma ihåg att det finns gott om taxiförare som inte vill jobba med taxameter. Se alltid till att göra upp om priset innan färd eller att taxametern slås på. Man kan även åka med bussar under dagtid och det finns så kallad motorcykel taxi. Oavsett vilken form av transport man väljer så ska priset vara avgjort innan färd annars kan det bli besvärligt...

Läs mer om Taxi i Thailand här...
 


Tillbaka till början
 

Droger och Narkotika

I Thailand är det hårda straff som gäller för innehav, försäljning eller produktion av narkotika. Det spelar ingen roll om man blir påkommen med en enklare form av drog i liten mängd. Har man tur så skickas man hem, men annars kan det bli fängelse. Observera att det i Thailand finns dödsstraff för narkotika och man ska verkligen inte ta risken att göra något olagligt som kan leda till att man aldrig får se Sverige igen. 


Tillbaka till början
 

Försäkringar

Förlita dig aldrig på att din biljett till Thailand innebär att du är försäkrad under resan. Vad för slags försäkring du kommer att behöva beror ju lite på vad du ska göra under din resa till Thailand. Ska du dyka, klättra eller pyssla med annan sport så kanske det kan vara värt att skaffa en privat tilläggsförsäkring för att vara på den säkra sidan. 


Tillbaka till början
 

Visum och Pass

Om man åker till Thailand för en semester som varar max 30 dagar så har man ett automatiskt turistvisa. Den som vill vistas längre i landet ska ta kontakt med den Thailändska ambassaden i Sverige. För backpackers som vill resa till omkringliggande länder så är det också viktigt att ta reda på vad som gäller när man tar sig över landets gränser. Om man stannar i landet utan giltigt visa så kan man råka ut för böter. 

Om du skulle bli av med ditt pass eller annan värdehandling så måste du kontakta den svenska ambassaden i Thailand för att få ett temporärt pass. Är det ett kreditkort som försvunnit så ska du givetvis spärra detta omgående. Det kan också vara läge att kontakta polisen i Thailand för att anmäla händelsen av försvunnet pass eller kreditkort. 

Ditt pass ska vara giltigt minst 6 månader efter inresedagen. Om det inte är det så måste du ansöka om ett nytt pass i god tid innan din resa till Thailand. 


Tillbaka till början
 

Tullbestämmelser Thailand

Thailand har släppt mycket på sin tulldeklaration procedur för att underlätta import och export av material. Med införandet av ATA carneten systemet har tillfällig införsel förfaranden anpassats till internationell praxis...

Läs mer om Tullbestämmelser här...

Thailändska Tullverket: Tel: +66 (0) 2 6177141
Hemsida: www.customs.go.th


Tillbaka till början
 

Post och Paket

Thailands post är väl fungerande och finns på dom allra flesta orter med många variationer på olika prislägen och snabbhet. Vill man vara på den säkrare sidan och framförallt en snabbare postgång, finns UPS, DHL, FEDEX att nämna några av dom stora budföretagen med små kontor utspridda i Thailand. Skicka paket till Thailand behöver man ofta betala en importskatt på paket. 

Thailands post hemsida, finns även på Engelska: www.thailandpost.co.th


Tillbaka till början
 

Lokal tid och Kalender

Thailands lokala tid är GMT + 7 timmar och följer västväldens 12 månaders kalender. Religiösa och lokala ceremonier följer Lunar tid. Flera av Thailands statliga myndigheter använder den buddhistiska kalendern vilket ligger 543 år före den gregorianska kalendern vi använder i väst. 


Tillbaka till början
 

Pengar och Säkerhet

Thailand är inte farligare än andra länder när det kommer till inbrott och stölder. Se till att förvara värdesaker i kassabox på hotellet och att ha smidiga lösningar som till exempel midjeväska då du tar med dig kreditkort och kontanter. Man kan växla pengar på växlingskontor, banker, hotell och resebyråer. I Thailand är det valutan Baht (TBH) som gäller. 

Man kan använda sig av kreditkort som VISA och MasterCard, men det bästa är att ha kontanter då man beger sig till marknader och mindre butiker. 


Tillbaka till början
 

Förlorat Kreditkort Visa, MC, Amex, Diners

Visa och Mastercard Kort: +66 (0) 2 270 1122
Förlorat kreditkort: +66 (0 )2 252 3712

American Express: +66 (0) 2 235 0990
Förlorat kreditkort: +66 (0) 2 273 0044

Diners kort: +66 (0) 2 233 0313
Förlorat kreditkort: +66 (0) 2 233 5644


Tillbaka till början
 

Internet och Mobile

För att spara på kostnader för sms och telefonsamtal så kan man skaffa sim-kort på plats. 7/11 säljer dessa kort. Här kan vi ju inte ge uppgifter om vad som gäller för varje operatör och vilka speciella kampanjer som kan ge ett bättre pris, så kontrollera vad som gäller för ditt abonnemang innan du börjar ringa och skicka sms från Thailand! 

Nätet kommer man oftast åt från sitt hotellrum så man kan ta med sig en dator om detta är viktigt. Många allmänna platser har gratis wifi som varuhus, restauranger, caféer och pubar.
Det finns också tjänster för mobilen som man kan hyra för att få tillgång till nätuppkoppling via telefonen under semestern. Rådfråga med personalen på ditt hotell, telefon shop eller 7/11 för att finna den bästa lösningen. Vill man ha 3g till sin mobil kontaktar man 7/11, Dtac shop, Tesco varuhus att nämna några. Och kolla upp täckningen för era destination. 

Om du ska ringa från Thailand till Sverige så ska du först slå numret 0046 och sedan ta bort den första nollan, till exempel: 0046 (0) 8-55555. Från Sverige till Thailand så slår man först 0066 och sedan numret utan den första nollan. Ringer man från mobil telefon kan + ersätta 00. 


Tillbaka till början
 

El och Vägguttag

Thailand har 220 volt, 50 Hz växelspänning, likadant som i dom flesta länder i Europa och Sverige. Dom flesta Vägguttagen är av kombinationstyp, man kan använda både amerikanska flatstiftskontakter som är standard i Thailand, och Svenska EU standard kontakter med 2 runda stift. Det finns adaptrar att köpa för er som har rest runt och kanske köpt något eltillbehör med annan kontakt bara den är på 220 volt. 


Tillbaka till början
 

Svenska Ambassader i Thailand

Sveriges Ambassader och Konsulat finns här...


Tillbaka till början
   

Alla Ambassader och Konsulat i Thailand

Alla Ambassader finns samlade här: www.embassiesthailand.org
 


Tillbaka till början
 

Tourism Authority of Thailand (TAT)

Head Office Tourist Assistance Center
1600 New Petchburi Road
Makkasan, Rachatewi
Bangkok 10 310
Tel: +66 (0) 2250 5500
Fax: +66 (0) 2250 5511
Hemsida: www.tat.or.th

Kontoret i Sverige Drottninggatan 33NB 111 51
Stockholm, Sverige
Tel: +46 (0) 8 7005691
Fax: +46 (0) 8 7005699
 


Tillbaka till början
 

Flygplatser Thailand

Suvarnabhumi internationella flygplats Bangkok

Tel: 1722
Tel: +66 (0) 2 1321888
Flyg info: +66 (0) 2 1320000
Avgångar: +66 (0) 2 1329324 till 7
Ankommande: +66 (0) 2 1329328 till 9
Hjälp disk: +66 (0) 2 1323888
Hemsida: www.suvarnabhumiairport.com

Don Mueang flygplats (OBS! Gamla flygplatsen Bangkok endast några få flygbolag Obs!)        

Tel: +66 (0) 2 5351111 eller +66 (0) 2 5351254
Hemsida: www.airportthai.co.th

Phuket flygplats

Tel: +66 (0) 76 327230 till 7
Hemsida: www.airportthai.co.th

Koh Samui flygplats

Tel: +66 (0) 2 1343960 eller +66 (0) 2 1343888
Tel: +66 (0) 77 428 500 eller +66 (0) 77 428 555
Hemsida: www2.bangkokair.com

Pattaya flygplats

Tel: +66 (0) 38 245295
Hemsida: nej

Suratthani flygplats

Tel: +66 (0) 77 441137
Hemsida: nej

Chiang Mai flygplats

Tel: +66 (0) 5 327 0222 till 32
Hemsida: www.airportthai.co.th

Chiang Rai flygplats

Tel: +66 (0) 5 3798000
Hemsida: www.airportthai.co.th

Hat Yai flygplats

Tel: +66 (0) 74 227000
Hemsida: www.airportthai.co.th

Hua Hin flygplats

Tel: +66 (0) 32 520180
Hemsida:

 

Tillbaka till början

 

Hur ringer man Lokalt eller till & ifrån Thailand

1. Från svensk mobil i Thailand lokalt, ta bort nollan (0) t.ex. +66 2 123456 
2. Från thai mobil och thai fast lokalt, ta bort (+66) och använd nollan (0) t.ex. 02 123456 
3, Från fast telefon i Sverige till Thailand (0066) + nummret utan (0) t.ex. 0066 2 123456
4, Från mobiltelefon i Sverige till Thailand (+66) + nummret utan (0) t.ex. +66 2 123456
5, Från fast telefon i Thailand till Sverige (00146) + nummret utan (0) t.ex. 00146 8 9876543
6, Från svensk/thai mobil i Thailand till Sverige (+46) + nummret utan (0) t.ex. +46 8 9876543
7, Alarm nummer i Thailand t.ex. 191, dom flesta  telefoner skall fungera oavsett ursprungsland.
   (OBS! vissa thaimobiler är spärrade för utrikes samtal)


Tillbaka till början
 

Telefonlista generellt för hela Thailand

Larm nummer
Polis, Brand, Ambulans: 191 (hela Thailand)
Ambulans: 1554
Medicinskt: 1669
Brand försvaret: 199
Turist Polis: 1155
Motorvägs polis: 1193
Anmäl brott: 195
Landstingets sjukvårdsrådgivningen: +46 771 1177 00, Hemsida: www.1177.se 

Ambassader och konsulatet
Svenska ambassaden i Thailand: +66 (0) 2 2637200, Hemsida www.thaiembassy.se
Svenska konsulatet öppet 24 timmar: +66 (0) 2 2637265, hemsida www.swedenabroad.com

Nordens samt andra länders Ambassader och Konsulat i Thailand finner du på denna hemsida som är på Engelska! www.embassiesthailand.org

Blandade nummer:
Nummer upplysningen Thailand: 1133
Turist service center: 1672
Tourism authority of Thailand (TAT): +66 (0) 2 2505500
Immigrations byrån: +66 (0) 2 2873101 till 10, Hemsida: www.immigration.go.th 

Transport nummer:
Bangkok tåg station: 1690
Thai airways: 1566
Bangkok airways: +66 (0) 2 1343960
Air Asia: +66 (0) 2 5159999
Suvarnabhumi internationella flygplats Bangkok: +66 (0) 2 1321888
Phuket flygplats: +66 (0) 76 327230 till 7
Koh Samui flygplats: +66 (0) 77 428500, +66 (0) 2 1343960
Chiang Mai flygplats: +66 (0) 53 270222 till 32
Pattaya flygplats: +66 (0) 38 245295
Chiang Rai flygplats: +66 (0) 5 3798000
Hua Hin flygplats: +66 (0) 32 520180
Don Meang (OBS! gamla flygplatsen Bangkok): +66 (0) 2 5351111

 

Kreditkorts företagen:
Visa och master Kort: +66 (0)2 270 1122
Förlorat kreditkort: +66 (0)2 252 3712
American express: +66 (0)2 235 0990
Förlorat kreditkort: +66 (0) 2 273 0044
Diners kort: +66 (0)2 233 0313
Förlorat kreditkort: +66 (0)2 233 5644 till 5


ThailandGuide24 reserverar sig för att information om Thailand kan ha ändrats efter att sidan skapades.


Tillbaka till början
 
Upphovsrätt © 2024 ThailandGuide24.se - Med ensam rätt. Siam Sunflower Co., Ltd. Webbkarta