Dykning i ett viktlöst tillstånd


De allra flesta av oss har testat på att snorkla och blivit fascinerad över havet och dess livsformer. Men den typen av dykning följer ordagrant ordspråket, -"toppen av isberget". Du flyter runt med din snorkel och mask och uppskattar livet under ytan. Men om du verkligen vill nå botten av havet och se liv som du aldrig tidigare beskådat det så är dykning vad du måste testa på!

Koh Tao i Thailand har allt du kan önska när det kommer till dykning. Fantastiska livsformer i en Värld som än idag inte är fullt så utforskad. Koh Tao och dess dykcenter passar både nybörjare som professionella och kommer dessutom ge dig ett minne utan dess like.

I den här blogg artikeln kommer jag rekommendera några dykcenter som alla innehar höga betyg och stabila referenser från människor Världen över. Dessa erbjuder även en mängd variationer av dykmöjligheter och utbildningar. Du kommer få lära dig om livet under ytan och hur du håller allt säkert under din dykning. Med andra ord kommer du få uppleva något alla borde få uppleva minst en gång i livet.

Känslan av vara helt viktlös, flytandes bara några centimeter ovanför botten och få se fiskar, sköldpaddor, hajar, ålar, bläckfiskar och mycket mer! Även idag hittar vi nya livsformer samt historiska objekt som berättar om vårat förflutna i det enorma havet.

Varje dykcenter erbjuder oftast PADI eller SSI certifikat. Vad är skillnaden undrar du? Egentligen ingen alls, utbildningsmässigt. PADI står för "Professional Association of Diving Instructors" och SSI står för "Scuba School International". Den förstnämnda låter mer fin i kanten men de är väldig snarlika. Det finns närmare 50 stycken fler varianter men dessa två är de vanligaste. Ha dock i åtanke att PADI ger dig större möjligheter till att lära ut andra mer självständigt samt har fler registrerade dykcenter runt om i Världen, dock så är det lite dyrare. SSI är oftast billigare men kräver att du endast lär ut från registrerade dykcenter. Så på en professionell nivå så är dessa olika.

 

Tiden innan du får ditt första certifikat brukar ligga på tre dagar och kostar runt 10 000 -14000 baht beroende på ditt val av utbildning. Om du redan har ett certifikat eller ett dykcert som du kommer få så kan du anta andra utmaningar och utbildningar som t.ex. avancerad dykutbildning, natt dykning, instruktörsutbildningar och mycket mer. Eller så kan du bara testa ett prova på dyk som är mycket billigare och låter dig prova på erfarenheten. Självklart så kan du med din redan innehavande licens följa med och dyka som du själv behagar. Oftast kostar det inga större summor heller.

En annan sak att komma ihåg är att vi är alla nybörjare i starten. Alla dessa dykcenter erbjuder oftast instruktörer från flera hörn av Världen så du kan vara säker på att kommunikation hålls flytande och det blir lätt att förstå. Dessa är också erfarna att ta hand om dig och din säkerhet för att garantera dig en makalös upplevelse. Ifall du nu är en mer erfaren dykare så finns det flera olika utmaningar, utbildningar samt vackra dykplatser som du kan testa på.

Nu kommer dock frågan om du ska välja en stor, mellan eller ett litet dykcenter. Oftast så erbjuder större dykcenter mer variationer av utbildningar och en mer kvalitativ utrustning. Dock så innehar dom också mer människor som ska stressas igenom en utbildning, fast det ger dig chansen att dela din upplevelse och möta människor från hela Världen. Ett mellanstort dykcenter innehar de bästa från båda hållen. Inte för mycket folk men tillräckligt för en delad upplevelse, det tillsammans med bra instruktörer och utrustning. Små dykcenter är mer lämpade för den som kräver lite extra uppmärksamhet och vill lära sig i en lugnare takt. Så ifall du är nervös eller rädd så kan den individuella hjälpen vara uppskattad. Ju större skola desto mer stressat. Men utbildningen är enkel och rolig och inget som bör jämföras med sluttesten i högskolan.

Koh Tao anses inte vara meckat för dykning för intet. Här hittar du över 50 stycken dykcenter på en endast 13 kvadratkilometer stor ö. Med andra ord är det en perfekt plats! Dykplatser som är ett måste är självklart Chumphon, Southwest, The Wreck of the Sattakut, Shark Island, Sail Rock, The Twins, White Rock och Green Rock. Som du märker finns flertalet kända fantastiska platser. Variationen av havsliv och koraller kan inte beskrivas på annat sätt än fantastisk!

Så vart väljer jag nu att dyka någonstans?

Big Blue Diving och Koh Tao Divers är båda två underbara dykcenter. De har båda höga betyg och är väldigt professionella. Big Blue Diving är ett stort dykcenter och erbjuder en stor variation av utbildningar. Dessutom erbjuder dom boende mitt på stranden med restuaranger och aktiviteter som plus. Som tillägg har dom en stor simbassäng som ger en bra start på utbildningen innan det är dags för havet. De har dessutom vunnit "PADIs Project Aware Environmental Achievement Award" i hela tre år! Och blivit belönade för SSI's mest naturvänliga dykcenter i Thailand. Två stycken rekordhållande instruktörer driver dykcentret, med andra ord kan du vara säker på deras kvalité.  

Koh Tao Divers är ett Finsk ägt dykcenter och är det första dykcentret på Koh Tao. De erbjuder mer eller mindre samma möjligheter som Big Blue Diving och håller dessutom instruktörer med SSI, PADI och RAID certifikat. Även detta dykcenter ligger mitt på stranden. Med högkvalitativ utrustning och fantastiska instruktörer så kommer båda dessa dykcenter ge dig ditt livs upplevelse.

Jag rekommenderar dig att kika in dessa och göra dig förberedd på en riktigt rolig samt makalös upplevelse!

 

« Visa alla poster
Upphovsrätt © 2024 ThailandGuide24.se - Med ensam rätt. Siam Sunflower Co., Ltd. Webbkarta