Songkran världens största vattenkrig 13 april

Som barn älskar vi vattenkrig under sommardagarna och även som vuxna kan det vara oerhört roligt. Vi minns alla en tid då vi köpte vattengevär eller hade våra egna finurliga uppfinningar som vattenballonger eller dylikt för att ge vattenkrigen lite variation och en övre hand. Om inte då så pågår det nu för våra barn som får uppleva samma fantastiska lek.

Tänk dig då ett land som Thailand, som har världens största vattenkrig! Dessutom under tre till sju dagar, varje år. Detta startar den 13 April varje år och är en extremt viktig högtid för Thailändare. Också viktig för oss turister att känna till, då många inte vet om detta och drar på sig sin finaste utstyrsel till jobbet och sedan anländer blötare än en fisk.

Kika gärna in denna hemsida, www.songkran.se  och ta reda på mer. Här kan du hitta all information du kan behöva veta innan du anländer till vattenfestivalen.

 

Detta är faktiskt Thailands nyår, men för att anpassa sig till den övriga delen av Världen så firas "nyår" den 1 Januari. Först 1888 ändrades nyårs dagen till 1a April, och sedan igen 1940 till 1a Januari. Fast 13 April är deras egna kulturella nyår och är därav en enormt stor högtid för Thailand. Från allra första början var datumen religiöst baserade på astronomiska kalkylationer, men fick sedan fasta datum. En otroligt intressant historia för den lässugna.

Alla medverkar, du kan t.o.m. se poliser, militär eller politiska människor med vattenpistoler! Självklart kan du dränka ned dessa med vatten med för att ge igen lite på ett roligt sätt.  

Första dagen inleds med en Buddhistisk ceremoni som inkluderar donationer eller gåvor som bidrag för en välsignelse. Här kommer även Buddhistiska statyer tvättas, antingen öppet eller hos ett tempel. Fascinerande sandslott byggs även upp i vissa tempel. Sedan går de Thailändska familjerna hem igen. I hemmet så tvättas mor, far och äldre av barnen från topp till tå med såpa av respekt och kärlek för att de givit liv åt barnen. Dock gäller detta inte alla, då rikare eller mer högt uppsatta familjer endast tvättar händer eller fötter. Detta är med andra ord en dag för familjen. Därefter är det fritt fram att ha kul i över tre dagar med vattenkrig, fest och skoj, med andra ord så är det dagar av enorm glädje för Thailändare.

 

Så varför stänker vi vatten på alla involverade? Jo, det är en symbol för att tvätta själen och ge dig tur i livet. Ofta så smörjs du in i kalksten blandat med vatten av Thailändare för att sedan få det borttvättat i vattenkriget. Var inte orolig då detta går enkelt bort från kläderna. Men ha inte din favoritutstyrsel på dig om du är smart. Och ha respekt, bli inte arg om du blir blöt, detta händer endast en gång om året och är otroligt viktig för Thailändare, glöm inte att vi är en gäst i deras land.

Vilka risker finns det då med Songkran? Självklart så är det säkert och endast på skoj men det kommer finnas olyckor. Vanligast är det att vattenstationerna fylls med is, så vattnet kan vara oerhört kallt. Dock är detta skönt då det är några av årets varmaste veckor. Sedan inkluderas det ofta alkohol, som i den övriga delen av året kan inte alla hantera det och blir lite väl vågade. Köra moped på blöta vägar är heller inte rekommenderat men händer. Till sist har vi självklart det faktumet att inte alla vill bli blöta varje dag, Pattaya t.ex. har Songkran i hela sju dagar! Så försök se om personen verkar vara accepterande till att bli blöt innan du stänker vatten på denne. Ta heller inte med elektronik eller pengar utan att hålla dessa skyddade från vatten eller ficktjuvar.

Annars är Songkran en extremt rolig högtid för alla. Du kommer garanterat få ett minne för livet!  

« Visa alla poster
Upphovsrätt © 2024 ThailandGuide24.se - Med ensam rätt. Siam Sunflower Co., Ltd. Webbkarta