Kung Bhumibol Adulyadej av Thailand 1927-2016

Ett av de viktigaste målen en människa kan ha i livet är att bli ihågkommen för någonting. Vare sig det är som en fader eller mor, eller någonting man åstadkommit eller gjort med hjärtat på rätt plats. Oavsett avsikter så har människan strävat efter detta sedan begynnelsen. Men vad säger man om en man som lyckats med alla dessa exempel?  

Kung Bhumibol Adulyadej var inte bara en Konung utan en stor förebild för hela Thailändska folket och även mycket omtyckt, också bland många andra nationaliteter och ledare. Vi alla gör det vi kan i livet för att gynna våra egna såväl som andra att få ett bra och lyckligt liv. Men sen finns det dom som Thailändska Kungen som gör så mycket mer. 

Kung Bhumibol Adulyadej var just en sådan man. Man kan enkelt tycka att män eller kvinnor av position har viktigare saker för sig än att ta hand om den lilla människan. Men vilket fantastisk man Kung Bhumibol Adulyadej var som tyckte annorlunda. Tack vare honom så har många ensamstående såsom familjer ett bra och stabilt liv idag, så det är inte för intet som människorna i Thailand lovprisar honom.

Buddhistiska kalendern 2470 - 2559
(Gregorianska kalendern  1927 - 2016)

 


 

Så vem var då denna fantastiska kung?

Konung Bhumibol Adulyadej föddes den 5 December 1927 i Amerika och är även känd som Kung Rama IX. Hans position som Konung började redan som ung 19 åring den 9 Juni 1946, och är därav den längst regerande konungen i Thailands och alla länders historia. Namnet han har blivit given har innebörden "Styrkan av landet, ojämförlig kraft" vilket passar enastående bra. Sedan dess har Konung Bhumibol Adulyadej studerat flitigt i både Schweiz och i Thailand. Dessutom har han utvecklat under åren ett stort intresse för fotografi, vilket är något som ligger honom varmt om hjärtat. Efter studierna avslutades i Schweiz besökte Konung Bhumibol Adulyadej Paris, Frankrike en kort period och träffade där Thailands ambassadörs dotter, vilket var den otroligt vackra Mom Rajawongse.  Kung Bhumibol Adulyadej hamnade oturligt nog i en trafikolycka i Schweiz den 4 Oktober 1948, men med ont kommer alltid något gott. På sjukhuset fick han åter igen träffa Mom Rajawongse och likt en kärlekshistoria förde ödet dom ihop och de gifte sig senare den 28 April 1950. Detta är endast en kort beskrivning av vem Thailands fader och Kung är.


Så vad har denna fantastiska Konung då åstadkommit? 

Det är inte bara de praktiska exemplen som denna man är prisad för. Kung Bhumibol Adulyadej är känd för att följa de rättfärdiga Buddhistiska principerna av "Dhamma", dvs. hans framförande, höviskhet, reserverade sätt, mildhet och hans tydliga avskildhet från Världen. Med andra ord är han en lika mycket spirituell ledare som han är världslig. Med sitt kloka sinne har han lyckats stärka Thailands ekonomi enormt. Thailands nästan totala jordbrukssamhälle har istället blivit mer urbansk, och med detta sträckt ut en hand till övriga världen med syfte att hjälpa och utvecklas.

Trots gapet mellan fattig och rik, politiska motstånd och korruption har han med hjärtat på rätt plats och med enorm beslutsamhet ändrat ett helt land till det bättre. Makten och kärleken han besitter är inget som kan ärvas, det kommer från hans dedikation att skapa en bättre plats och tillvaro för alla. När Kung Bhumibol Adulyadej  talade, lyssnade folket.

Kung Bhumibol Adulyadej har initierat över 3000 olika projekt som verkar både i hemland och utomlands. Detta inkluderar bevarandet av miljön, vattenhantering, skördeutveckling och forskning, förhindra översvämningar och torka, återskapa skog, utveckling av land, utveckling kring jordbruk, alternativa energikällor, vägarbeten, vård och hälsa, mänsklig utveckling, kultur, sport och mycket mer. Projekten är ordnade så det inte endast är tal om ändring, utan så att de faktiskt funkar och ger resultat. Under utredning av projekten reste Kung Bhumibol Adulyadej runt i landet för att med egna ögon och arbete se hur allt låg till och vad som behövde göras. Kung Bhumibol Adulyadej använde aldrig sin position för att göra arbetet enklare eller ge det till någon annan. Han vadade själv i lera istället för att ta bilen, han testade själv på slitsamma arbeten för att finna lösningar, han arbetade själv i hetta för att forma resultat. Projekten löstes inte under en vecka, Kung Bhumibol Adulyadej arbeta dag och natt en lång tid med egen mental och fysisk styrka för sitt land. En man av ära och kraft!

Dessutom har Kung Bhumibol Adulyadej framfört filosofier. En av de mest kända är hur man hanterar sin ekonomi, vilket inkluderar självtillit, måttlighet, ansvar och avhållsamhet. Filosofin har blivit en måttstock för den Thailands ekonomi i landet under vardagen, utvecklingar samt kriser.

Inte nog med detta så gillar Kung Bhumibol Adulyadej att ta vara på sina nära och kära. Detta gäller även relationer med andra länder. Kung Bhumibol Adulyadej har starka kontakter med ledare runt om Världen och är högt uppskattad även bland dessa. Med ett öppet hjärta och sinne främjas utveckling och relationer Världen över. Som en kärleksfull far och vägledare till fyra barn har han fört sina tankar och värderingar även till dessa så även de kan ge landet och dess folk en stabil framtid.

Kung Bhumibol Adulyadej är inte glömd, han är inte bara ett namn i mängden. Han är en vägledare för människor Världen över, en fader för sitt land, en man att se upp till. Tårar kommer fällas, lovord och sånger kommer sjungas om honom, avbilder kommer skapas, människor kommer be för en säker färd i efter livet, men trotts allt detta kommer ett leende fram. Leendet för att våra barn får en chans, att de äldre har mat och tak över huvudet, att sjuka får hjälp, att familjer får mat, att relationer stärks, en början till obegränsade möjligheter. 

Kung Bhumibol Adulyadej var inte, utan är en man utan dess like! 


“Thousands of candles can be lit from a single candle, and the life of the candle will not be shortened. Happiness never decreases by being shared.” - Buddha

« Visa alla poster
Upphovsrätt © 2024 ThailandGuide24.se - Med ensam rätt. Siam Sunflower Co., Ltd. Webbkarta